Sehnala jsem 2 krásně velké batáty a hned jsem věděla, co z nich udělám. Pečené batáty nedělám poprvé, doma nám moc chutnají. Jen je dělám pokaždé trochu jinak.
Tentokrát jsem upečené batáty naplnila salátem z kukuřice, kapie a rajčátek. Přidala jsem i sýr a dresink ze zakysané smetany. Nevím proč, ale k mexické kuchyni se zakysanka hodí tak moc, že si ji bez ní nedokážu ani představit.
Jako přílohu jsem podávala salát ze spiralizované mrkve a kukuřičnou omeletu. Jídlo je velice jednoduché na přípravu. Po upečení batát je to už otázka pár minut.
Suroviny:
- 2 velké batáty – 500g
- 200g zakysané smetany
- Plátkový tavený žlutý sýr
Salát:
- 1 žlutá kapie
- 100g mražené kukuřice
- 4 cherry rajčata nebo 1 velké
- 2 mrkve (použila jsem žlutou a fialovou)
- Jarní cibulka
Pomůcky: Spiralizér (Tescoma)
Kukuřičná omeleta:
- 150g mražené kukuřice
- 60g hladké mouky
- 2 vejce vel. M
- ½ lžičky soli
Bonus: Pivovarské kvasnice
Pivovarské kvasnice
Od začátku léta si do jídla každý den přidávám pivovarské kvasnice, tak jsem je přidala i do tohoto receptu. Na 1 osobu se dává tak 1/2 lžíce. Můžete je smíchat se zakysankou, posypat s nimi kukuřičné placky anebo s nimi posypat batáty. Chuťově se hodí ke všemu, tak si můžete vybrat, kam je přidáte. Já jsem s nimi posypala kukuřičné placky.
Kvasnice mám z www.pangamin.cz. Více o nich najdete na PIVOVARSKÉ KVASNICE
Postup:
Batáty neloupejte. Jen je dejte na plech a několikrát propíchněte vidličkou. Dejte je do trouby na 175 stupňů a pečte cca 60 minut. Zkuste je propíchnout špejlí, pokud je brambora upečená, projede snadno skrz.
Upečené batáty nechte chvilku vychladnout.
Na salát smíchejte kapii nakrájenou na kostičky, rajčata na kostičky a kukuřici. Kukuřici ale nejdříve 5 minut povařte ve vroucí vodě, ať změkne. Přidejte i nakrájenou jarní cibulku.
Každou batátu rozřízněte, vložte plátek sýra a dejte do ní několik lžic této směsi. Zbytek dejte vedle.
Mrkve oloupejte a spiralizujte. Zvolila jsem nejmenší nástavec – na zeleninové špagety. Dejte je vedle batát.
Spiralizér mám z Tescomy (info)
Zakysanou smetanu smíchejte s troškou soli a pepř. Můžete přidat i špetkou mleté chilli papričky anebo nadrobno nakrájenou červenou chilli papričku.
Zakysanku dejte do malé misky.
Před podáváním polijte batáty, mrkve i salát zakysankou. Všechno se to k sobě skvěle hodí. Samotná zelenina je taky dobrá, ale s tou zakysankou je to přeci jen lepší.
Podávejte se lžící nebo vidličkou.
Kukuřičná omeleta
Vše smíchejte, nalijte na rozpálenou pánev s troškou oleje a rozetřete do stran. Opečte z obou stran, vyndejte a nakrájejte na trojúhelníčky. Položte na talíř, vedle batát, jako přílohu. Namáčejte do zakysané smetany.
Bonus: Kukuřičnou omeletu jsem posypala pivovarskými kvasnicemi z pangamin.cz. Jsou velice zdravé a navíc skvěle chutnají. Mají takovou zeleninovo-sýrovou chuť, proto se hodí snad ke všemu:-).
Nesmíte laktózu?
Použijte zakysanou smetanu bez laktózy. Dá se koupit například v Bille nebo Globusu. Sýr vynechte, i bez něj je to vynikající jídlo:-).