Už nějaký ten rok nakupuji čaje a bylinné džemy u firmy Everest Ayurveda. Když jsem byla v jejich prodejně před Vánoci, dostala jsem nové číslo jejich magazínu. Kromě zajímavého čtení o tom, jak probíhá výroba, tam byl i recept na pečené batáty. Konečně jsem se k tomuto receptu dostala a připravila si je k obědu. Batáty mě zatím nikdy nezklamaly, vše z nich bylo vynikající. Už jsem dělala například čokoládové vafle, brownies anebo batáty zapečené. Výjimkou nejsou ani tyto brambory, jsou vynikající. Recept jsem si trochu upravila, ale dám vám sem i originální recept.
Doporučuji jako lehký oběd nebo večeři. Určitě je zase brzy zopakuji. Příprava mi zabrala chvilku a zbytek už má na starosti trouba. Už jsem si i namíchala koření do skleničky, které budu příště používat.
Pokud nechcete batáty jíst samotné, udělejte si k nim jogurtový dip. Je to jen smíchaný bílý jogurt, trochu soli a pepře. Spolu s dresinkem tvoří plnohodnotný oběd😊.
Budete potřebovat:
- 500g batát
- 1 lžička sušené kurkumy
- 1 lžička mletého koriandru
- 1 lžička himalájské soli
- 1 lžička mleté sladké papriky
- ½ lžičky mletého římského kmínu (lze nahradit i klasickým kmínem)
- ¼ lžičky mletého černého pepře
Jogurtový dip
- 100g bílého jogurtu
- Sůl a pepř podle chuti
Příprava:
Batáty oloupejte a nakrájejte na silnější kolečka. Dělala jsem je silná asi tak centimetr.
Všechno koření smíchejte v malé misce.
To je barviček:-).
Batáty dejte do misky a posypte kořením. Dobře promíchejte.
Nyní si připravte plech vyložený pečícím papírem. Batáty na něj rozložte. Já jsem ještě na každý kousek batáty dala oříšek ghíčka (používám České ghíčko: WEB).
Pečte na 200 stupňů 15-20 minut. Až budou batáty měkké, vyndejte z trouby.
Jogurtový dip: vše smíchejte dohromady a dejte k upečeným bramborám.
Originál recept Od Everest Ayurveda (https://www.everest-ayurveda.cz/)