Taky si rádi dáte něco slaného nebo sladkého k televizi? Hledala jsem zdravé náhrady a zaujala mě pečená cizrna. Základem je uvařená cizrna, ale já jsem si recept trochu zjednodušila a použila konzervovanou cizrnu. Dříve se dala docela špatně sehnat, teď jí seženete pomalu ve všech obchodech. Spolu s cizrnou také získáte aquafabu- nálev z cizrny. Je velice zdravá a používá se do pečení, na výrobu veganského másla a do mnoha dalších receptů. Nálev si zamrazte ve formě na led a přesypte do sáčku. Budete ho tak mít připravený k použití do dalších receptů

Pečená cizrna se dá ochutit na tisíce způsobů. Zatím jsem dělala 4 druhy, ale pokud si nevyberete, můžete experimentovat. Já to mám taky v plánu, protože nápadů je hodně. První recept je na cizrnu se sladkou pálivou chutí. Kombinace chilli s javorovým sirupem je dokonalá. Tohle je rozhodně můj favorit😊.

Mimochodem pod článkem najdete i recept na sladkou pečenou cizrnu nebo cizrnu sýrovou. Jak jsem psala, možností je tisíce.

 

Budete potřebovat:

  • 250g konzervované cizrny (váženo bez nálevu)
  • 30g javorového sirupu
  • 1 lžíce oleje (olivového nebo slunečnicového)
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky mleté sladké papriky
  • 1/8 lžičky kajenského pepře
  • ¼ lžičky mletého chilli

 

Cizrnu slijte, rozložte na tác a nechte chvilku oschnout. Nálev z cizrny se dá použít jako náhrada bílku, není nutné ho vylévat. Můžete ho zamrazit ve formě na led pro pozdější použití.

Nyní smíchejte vše ostatní: javorový sirup, olej, sůl, mletou papriku, kajenský pepř a chilli. Přidejte cizrnu a promíchejte.

Obalenou cizrnu rozdělte na plech vyložený pečícím papírem. Vložte do předehřáté trouby na 220 stupňů (střední rošt) a pečte 20 minut. Až cizrna bude pěkně opečená jako na fotce můžete plech vyndat.

Pečená cizrna je chutná teplá i studená.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny