Kam se v rámci Cesty kolem světa podíváme dnes?
Do Malajsie! Mexická nebo indická kuchyně je známá, ale ta malajská moc ne. Při hledání typických pokrmů této země jsem objevila něco velice zajímavého – síťované palačinky. Nebo se jim také říká pavučinové. Není to sice hlavní jídlo, je to příloha, ale to přeci nevadí. Těmto palačinkám se říká Roti Jala. Roti – palačinky, Jala znamená síť. Název je opravdu přesný, protože jak vidíte na fotce, palačinky vypadají jako síť nějakého pavouka.
Netypický vzhled palačinek vzniká tím, že se těsto stříká na pánev tenkým pramínkem. Těsto se křížem krážem stříká a tím se vytvoří taková síť. Někdo používá sáček s ustřihnutým rohem anebo jsem viděla i pet lahev, ve které byly na spodní části navrtané díry. Já jsem zvolila zdobící láhev (je to lahev s našroubovaným zdobítkem na přesné nalévání omáček a dresinků). Je sice z plastu, ale je určená k opakovanému použití. Mám ji už nějaký ten rok. Používám ji na kečup a různé omáčky do hamburgerů, dresinků apod.
Pro přípravu těchto palačinek budete potřebovat: hladkou mouku, vodu, mletou kurkumu, vajíčko a kokosového mléko. Je to vlastně skoro stejné jako těsto na klasické palačinky.
K čemu tyto palačinky použít?
Použila jsem je k pečenému masu, tandori kuřeti a také ke kari. Část jsme snědli jen tak, jsou vynikající i samotné.
Suroviny:
- 170g vody
- 130g hladké mouky
- 120g kokosového mléka
- 1 vejce vel.M
- ½ lžičky mleté kurkumy
- ½ lžičky soli
- Kokosový olej na smažení
Pomůcky: sáček s ustřihnutým rohem, cukrářský sáček anebo plastová zdobící láhev.
Kokosové mléko
Použila jsem kokosové mléko z obchodu www.zdravizesrilanky.cz
Kokosový olej
Na smažení jsem použila tento panenský kokosový olej, též z obchodu Zdraví ze Srílanky. Líbí se mi jeho kokosová chuť, do těchto palačinek se skvěle hodí.
Postup:
Vše na těsto smíchejte a metličkou důkladně prošlehejte, ať ve směsi nejsou hrudky.
Těsto nechte před použitím 10 minut odstát.
Kokosové mléko použijte pokojové teploty. Pokud bylo v lednici, chvilku ho zahřejte na sporáku, ať je vlažné. Ve studeném kokosovém mléce často plavou kousky ztuhlého kokosového oleje. Když byste ho přidali do těsta, nemuselo by se úplně rozpustit a v těstu by byly hrudky oleje.
Těsto přelijte do sáčku nebo láhve s tenkou špičkou. Potřebujete něco, co vytvoří tenký pramínek (2-3mm silný).
Palačinky můžete opéct nasucho i na oleji. Já jsem použila palačinkovač, kde není nutné použít olej. Minule jsem používala nepřilnavou pánev, ale raději jsem do ní přidala trochu kokosového oleje. Někdy tedy olej používám a někdy ne.
Nyní stříkáním těsta na pánev vytvořte kruh a vytvořte efekt sítě. Prostě náhodně stříkejte na plech, kružte…ono to nějak dopadne. Láhev držím asi 10 cm nad pánví.
Palačinku otočte ve chvíli, kdy je těsto na povrchu už suché. Krátce (1-2 minuty) opečte i z druhé strany.
Palačinky se podávají stočené do ruličky.
Pozn.: Palačinky se k sobě rádi lepí a je pak těžké je odtrhnout. Proto je lepší všechny stočit a ne je dát na sebe.
Podávejte k pečenému masu, kari či zelenině jako přílohu