Halloween se blíží a tak už je na čase přemýšlet nad tím, co za jídlo na něj připravíte. Pomazánky se nikdy neztratí. Protože mám v plánu pár pomazánek připravit, vymyslela jsem k nim tyto pavoučí krekry. Dobré jsou i samotné, ale s pomazánkou jsou ještě lepší.
K pavoučkům můžete udělat i hady, netopýry nebo jiné tvary které se k Halloweenu hodí. Dám vám sem i recept na pár pomazánek kdyby vás zrovna žádná nenapadla😊
Užijte si Halloween
Verča
Budete potřebovat:
- 140g celozrnné žitné nebo špaldové mouky
- 100g vody
- 40g chia semínek
- ½ lžičky mořské soli
Množství: 30 krekrů
Všechny suroviny smíchejte a vypracujte z nich těsto. Kdyby bylo hodně suché přidejte trochu vody.
Těsto vyklopte na pomoučněnou plochu. Nejdříve si dejte stranou kousek těsta na nohy a oči.
Sílu těsta zvolte tak, aby se vám tvary dobře vykrajovaly. U hodně tenkého těsta se krekry špatně sundávají z válu a po upečení snadnou prasknou. Vysoké krekry budou měkké, tenčí zase křupavé. Vyberte co máte radši😊.
Nejdříve si vykrojte kolečko, to bude těsto pavouka.
Z odebraného těsta a ze zbytku po kolečkách udělejte oči a nohy. Na nohy si vyválejte několik tenkých hadů. Oči udělejte z malých kousků těsta. Dělala jsem jen 3 nohy, víc by se mi jich nevešlo.
Krekry přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Nechte mezi nimi rozestup na pavoučí nohy.
Nohy dejte pod kolečko a upravte aby vypadaly jako nohy. Krekry trochu zmáčkněte, tím nohy připevníte. Oči přilepte na krekr pomocí vody. Stačí kolečko potřít malým množstvím vody a kuličky přitisknout. Pro ulehčení práce stačí nohy pavouka přilepit zvrchu stejně jako oči.
Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 10-15 minut (záleží na velikosti). Až okraje lehce zhnědnou nebo budou krekry na dotek křupavé plech vyndejte.
Čabajková pomazánka:
- 200-300ml majonézy
- 100g šunky
- 100g paprikáše
- 100g čabajky
Uzeninu pokrájejte na menší kousky. Dejte do robota nebo choppera a rozmixujte. Pomazánka má být hustější, pro jemnější chuť nebo tekutější konzistenci přidejte majonézu. Sůl jsem nepřidávala, přišlo mi to slané akorát:-)