Konečně jsem zase po dlouhé době koupila parmezán. Už dlouho jsem si z něj chtěla udělat chipsy. Několikrát jsem ho doma měla, ale na parmezánové chipsy si nevzpomněla. Podle mě jsou chipsy ze sýra úžasný nápad. Na jejich přípravu potřebujete jen jednu surovinu a tou je právě sýr. K tomu plech vyložený pečícím papírem a troubu.
Ještě k tomu papíru jsem chtěla říct, že používám znovupoužitelný pečící papír. Nevím z čeho přesně je, ale seženete ho třeba v Lidlu (párkrát do roka ho tam mají) – poznáte ho podle černé barvy. Myslím, že ho prodávají pod názvem fólie na pečení nebo tak něco. Určitě doporučuji: šetří to životní prostředí a taky vám to ušetří dost peněz. Ono se to nezdá, ale těch pečících papírů za rok se spotřebuje docela dost.
Chipsy dělám večer k televizi, ať máme něco k zakousnutí nebo je používám je do hamburgeru. Také je připravuji na různé oslavy. Vždy sklidily velký úspěch. Parmezánové chipsy jsou o něco slanější než chipsy z eidamu, není tedy třeba chipsy solit.
Tak to byl seznam toho, co budete potřebovat a teď už jen zbývá recept na slíbené parmezánová chipsy. Tady je:
Množství: 1 plech
Doba přípravy: 10 minut
Budete potřebovat:
- 100g parmezánu
- Plech
- Pečící papír nebo nepřilnavá fólie na pečení
- Sýr nastrouhejte na jemno.
- Plech vyložte pečícím papírem. Díky němu půjdou chipsy sundat bez problémů.
- Ze strouhaného sýra vytvořte hromádky asi 1/2-1cm vysoké. Nechte mezi nimi odstup, protože po zahřátí se sýr ještě rozteče do stran.
- Pečte v předehřáté troubě na 190 stupňů stupňů po dobu 3-5 minut. Chipsy mají být upečené dozlatova, ale ne do hněda. Ty hnědé jsou pak už moc hořké.
TIP: Pro chipsy ve tvaru trojúhelníčku postrouhejte sýrem celý plech. Hlídejte až se rozteče. Asi tak za minutu od doby kdy jste dali sýr do trouby, bude sýr rozteklý. Vyndejte plech a nakrájejte na trojúhelníčky. Můžete chvilku počkat, aby se trochu zpevnil. Poté vraťte do trouby a pečte dokřupava.
Skladování: v lednici v uzavřené nádobě, ale nejlépe chutnají čerstvé
Trvanlivost: 3 dny