V chladném počasí je třeba se chránit, protože stačí chvilka a nemoc je tady. Nemusíte ani prochladnout, stačí když vás nakazí někdo, kdo už nemocný je. Proto jsem si vyrobila preventivní panáčky na posílení imunity vyrobené snad ze všeho, co se na imunitu používá. Stejně tak jsou ale účinné při léčbě chřipky, angíny nebo nachlazení a ke zmírnění jejich příznaků. Čekala jsem, že budou chutnat příšerně, ale nakonec nejsou vůbec špatné.

Suroviny

  • 180ml pomerančové šťávy (ideálně čerstvě vymačkané, ale 100% kupovaná taky bude v pořádku)
  • 2 lžíce medu
  • 1 lžička jablečného octa (používám pravý jablečný ocet ne ten klasický – kvasný lihový). Seženete ho ve zdravé výživě, ale i ve většině supermarketů
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru nebo 2,5 cm čerstvě nastrouhaného
  • 1/4 lžičky mleté kurkumy
  • Šťáva z půlky citrónu
  • Špetka kajenského pepře

Příprava

Všechny suroviny promíchejte a přelijte do čisté láhve.

 

Dávkování:

V chladných měsících pijte každý den 50ml k snídani nebo i k večeři  (1-2 krát denně)

Pro jistotu, když někde promrznete nebo na vás něco leze: udělejte jednu dávku a pijte každý den 50 ml k snídani po dobu 4 dnů. Spotřebujete ji tedy celou.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 4 dny