V obchodě www.pepis.shop jsem objevila palmový cukr. Na zkoušku jsem si objednala jedno balení. Palmový cukr je nerafinovaný cukr, který se získává z mízy palmy olejné. Chuťově je podobný spíše třtinovému cukru, jen tam chybí karamelová chuť.
Jako první jsem z mléka uvařila Panakarkandu Paal, což je indické mléko s palmovým cukrem a kardamomem. V Indii ho používají i na úlevu od příznaků chřipky a nachlazení. Má prý mnoho léčivých účinků. Já jsem nemocná nebyla, takže to vám bohužel potvrdit nemůžu. Co vám ale potvrdit mohu je, že je vynikající a ideální na spaní. Budete po něm spát jako miminko😊.
Další na řadě bylo laté s palmovým cukrem. Základem je palmový sirup, a právě na jeho přípravu se podíváme dnes. Příprava sirupu je otázkou pár minut a budete na něj potřebovat jen dvě suroviny – palmový cukr a vodu.
K čemu ale takový sirup použít? Proč se s ním dělat? Tak jako první si z něj určitě můžete připravit již zmíněné laté. Je vynikající. Cukr jinak můžete použít na slazení nápojů, dezertů, kávy…je to takový tekutý cukr. Do některých receptů se krupicový cukr nehodí, protože by se nerozpustil. Hlavně ve studených nápojích je to problém. Sirup jen přidáte do nápoje a promícháte. Okamžitě se rozpustí. Navíc je určitě zdravější než bílý rafinovaný cukr.
Suroviny:
- 100g palmového cukru
- 100g studené vody
Palmový cukr
Palmový cukr koupíte na www.pepis.shop .
Postup:
Palmový cukr se prodává v pukách. Postupně z nich nastrouhejte potřebné množství. Strouhala jsem je na struhadle najemno.
Cukr i vodu dejte do malého hrnce a přiveďte k varu. Od vodu varu pár minut povařte, ať máte jistotu, že je cukr zcela rozpuštěný.
Odstavte a nechte vychladnout. Poté sirup přelijte do čisté, suché lahve.
Skladování a trvanlivost: Sirup můžete určitě po nějakou dobu skladovat při pokojové teplotě. Pro delší pak v lednici. V lednici jsem ho zatím neskladovala, ještě musím zjistit, jestli tam nezcukernatí.
Použití: Jako tekutý cukr – do nápojů, polev, dezertů…
Nebo si dáte laté? Tady je recept: Laté z palmového cukru