Nevypadá nádherně? Pro takovou snídani vstanu ráda a s úsměvem. Dřív jsem snídala rohlík s džemem, tohle je úplně jiný level 😊. Snídaňová pizza je pizza z ovesného korpusu, jogurtové ovocné omáčky a ovoce. Je to samé ovoce, vitamíny, vláknina, jogurt s živou kulturou…nic špatného v ní nehledejte.
Cukr jsem vynechala, vlastně jsem akorát přidala trošku čekankového sirupu do jogurtu a to je vše. Na pizze je úžasné, že si jí můžete i zamrazit. Nakrájíte jí na kousky a dáte do mrazáku. Každý den si stačí rozmrazit potřebné množství. Myslela jsem si, že ve dvou dáme celou pizzu, jenže díky vločkám je docela sytá. Nakonec jsme ji dojedli až druhý den.
Ovoce jsem použila sezónní: měla jsem mix lesního ovoce. Při zdobení pizzy si můžete vyhrát nebo ji ovoce jen posypat, ať je to rychlé. Tak či tak bude pizza vypadat nádherně. Vše k sobě pěkně ladí. Korpus chutná jako müsli, k tomu ovocný jogurt a ovoce na ozdobu. Je to vlastně klasická snídaně v novém kabátu😊
Tento recept neobsahuje laktózu
Počet porcí: 4
Doba přípravy: 40 minut
Těsto na pizzu:
- 300g jablečné pyré (prodává se ve skle)*
- 200g jemných ovesných vloček nebo celozrnných
- 25g chia semínek (2 lžíce)
Možná by šla použít i jablečná přesnídávka, ale ještě jsem to nezkoušela.
Náplň:
- 150g mraženého lesního ovoce
- 150g bílého jogurtu bez laktózy (kupuji v Bille)
- 1-2 lžíce čekankového sirupu (nebo agáve sirupu či jiného oblíbeného sladidla)
Na ozdobu:
- mražené lesní ovoce
- borůvky na ozdobu nebo jiné ovoce
Těsto:
Všechny suroviny smíchejte. Připravte si velký plech vyložený pečícím papírem. Z těsta uplácejte kouli a vyklopte jí doprostřed plechu. Rukou nebo válečkem těsto vyválejte na kruh (tak velký, aby se vešel na plech). Těsto můžete přikrýt druhým pečícím papírem, aby se nelepilo k válečku nebo ho posypat troškou mouky (ovesné, hladké…). Prsty zarovnejte okraje, ať je pizza pěkně kulatá.
Troubu předehřejte na 175 stupňů. Plech vložte na střední rošt. Pečte po dobu 20 minut. Těsto bude stále trochu měkké. Nyní pizzu vytáhněte z trouby a nechte vychladnout.
Náplň:
Mražené ovoce rozmixujte spolu s jogurtem. Není nutné přidávat tekutinu, mělo by to jít samo. Podle chuti náplň oslaďte nebo ji neslaďte vůbec.
Teď už jen stačí vylít náplň na těsto a rozetřít. Kvůli mraženému ovoci je třeba spotřebovat pizzu rychle. Nenechávejte tedy omáčku povolit. Pizzu ozdobte čerstvým nebo mraženým ovoce. Já jsem použila lesní ovoce, protože jeho kyselá chuť sladký korpus krásně doplnila. Použít ale můžete i banány nebo jiné oblíbené ovoce.
Dělali jste pizzu? Pochlubte se fotkou. Na Facebooku mě najdete jako Žijeme homemade, na Instagramu jako zijeme_homemade. Moc ráda se na vaše výtvory podívám.
Skladování: v mrazáku. Nesnědenou pizzu uložte do mrazáku. Až na ni dostanete chuť stačí ji nechat chvilku povolit