Ovesné vločky obsahují velké množství vlákniny a dalších zdraví prospěšných látek. Vločky mám moc ráda a proto jsem si z nich začala vyrábět i rostlinné ovesné mléko. V obchodě je ovesné mléko velice drahé, kupodivu i dražší než sójové nebo mandlové. Upřímně to nechápu, protože vločky patří mezi nejlevnější suroviny.
Dneska mám pro vás recept na to, jak si ovesné mléko vyrobit doma bez mixeru a elektriky. Jediné co budete potřebovat jsou vaše ruce! Zní to sice nemožně, ale opravdu to jde:-).
Ovesné mléko se vyrábí za studena, takže se zachovají všechny prospěšné látky. Další výhodou je cena tohoto mléka. Ovesné mléko je asi to nejlevnější rostlinné mléko, které si doma můžete vyrobit. Pokud doma máte ovesné vločky, můžete se pustit do výroby. Je jedno jestli jste doma, po stanem nebo někde na dovolené. Mléko podle tohoto receptu připravíte prakticky kdekoliv:-).
Výhody ovesného mléka
Je vhodné pro vegany
Neobsahuje laktózu
Má vysoký obsah vlákniny
Nové chutě – pít jen kravské mléko je nuda:-).

SUROVINY

  • 1 litr vody
  • 100g  jemných ovesných vloček 

PŘÍPRAVA

  1. Vločky dejte do mísy a zalijte studenou vodou. Nechte 30 minut namáčet.
  2. Poté vodu slijte přeceďte přes jemné síto/plátýnko do jiné misky. Výborný je i látkový sáček na mléko (hlavně pokud chcete mléko vyrábět na cestách, tak sebou určitě nechcete tahat cedník).
  3. Do získané tekutiny vraťte zpátky vločky, které vám zůstaly v sítku a nechte je dalších 30 minut namáčet.
  4. Opět přeceďte. Aby mléko nebylo moc husté, je lepší nechat vodu z vloček samovolně okapat a nijak je nemačkat. Když lžící z vloček vytlačíte všechnu vodu, bude mléko hodně husté. Já používám sáček na mléko, zavěsím ho kde to jde a nechám překapat.
  5. Nyní je mléko hotové. Můžete ho rovnou použít nebo uložit do lednice. Ovesné vločky ze sítka se dají použít do polévky, smoothie, do koláče nebo musli tyčinek.

 

Použití: do smoothie, jen tak do sklenice, smoothie bowl, k zalití musli…

Mléko není vhodné k tepelné úpravě. Tedy jde to, ale zahřátím dost zhoustne a proto ho používám pouze pro studenou kuchyni.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny