SUROVINY
- 750-1000ml vody*
- 110g ovesných vloček (1 hrnek)
Volitelně: 1-2 lžíce třtinového cukru/medu/jiného sladidla (nebo podle chuti)
*množství vloček si můžete upravit podle chuti.
PŘÍPRAVA
- Ovesné vločky namočte na 20 minut do studené vody.
- Vodu z namočení slijte. Vločky dejte do síta a dobře propláchněte studenou vodou. Propláchnutím se zbavíte toho přírodního „lepidla“ ve vločkách, které způsobují že je mléko z nich dost kašovité a na pití je moc husté.
- Do mixéru nasypte promyté vločky a zalijte vodou (novou, tu z namáčení vylijte). Mixování trvá oproti ostatním mlékům krátce, stačí 30-60 sekund (podle síly mixéru).
- Mléko přeceďte přes síto nebo látkový sáček – a teď důležitá rada: Vločky dejte do síta/sáčku a nechte samovolně překapat do mísy. Nikdy vločky nemačkejte, abyste z nich dostaly všechnu tekutinu. Když budete vločky mačkat (lžící, mačkat sáček…), bude mléko moc husté. Na tenhle trik jsem přišla až po několika letech a od té doby mléko jinak nedělám.
- Přelijte do lahve a uložte do lednice.
Použití: Jako náhrada mléka do studených receptů (smoothies, koktejly, k zalití granoly, jen tak..…). S tepelnou úpravou nemám moc dobré zkušenosti, mléko mi při vaření hodně zhoustlo. Zkusit to ale můžete a uvidíte, jestli vám to bude vyhovovat:-).
Ovesné mléko s datlemi
Pokud chcete mléko sladší, ale nechcete používat cukr, vyzkoušejte datle. Na 1 litr mléka stačí přidat 3-4 vypeckované datle a rozmixovat. Mají takový karamelový nádech a mléko je s nimi vynikající. Jestli máte slabší mixér, raději datle předem namočte.
Skladování: v lednici. Před použitím mléko protřepejte, vločky se po delší době oddělí a tak je třeba mléko znovu promíchat.
Trvanlivost: 3 dny
Co z vločkami ze síta?
Ovesné vločky, které vám pro přecezení zbydou můžete použít třeba do polévky, dát do koktejlu pro vyšší obsah vlákniny nebo přidat do své oblíbené kaše k snídani.