Olejovou bábovku mi dělala babička snad pokaždé, když jsme k ní přijeli. Byla to ta nejlepší bábovka na světě! Babička byla skvělá kuchařka a vše, co nám dala k jídlu, bylo prostě vynikající. Vždycky, když jsme měli přijet, čekala nás obrovská hostina. Já snad ani nevím, jestli jsme u babičky dělali něco jiného, než se ládovali:-D.
Recept na její bábovku bohužel nemám, ale už pár let se snažím upravit recept na olejovou bábovku z kuchařky, kterou mi babička dala k narozeninám. S receptem jsem už spokojená, je vynikající. Jen nevím, co tam ta babička dávala, že ta bábovka chutnala ještě trochu jinak, lépe. Třeba na to jednou přijdu.
Tuhle bábovku dělám už hodně let, jen jsem si ji postupně upravovala ke svému obrazu a vzpomínce na tu skvělou bábovku od babičky. Všem moc chutnala, tak se mi snad povedla.
Pěkně ke kafíčku, meltě nebo kakau, to je dobrota😊.
Suroviny:
- 300g hrubé mouky
- 200g moučkového cukru
- 120g slunečnicového oleje
- 110g vody
- 4 vejce vel. M
- 3 lžíce hořkého kakaa
- ½ sáčku kypřicího prášku do pečiva (6 gramů)
- Kůra z ½ malého citrónu
Postup
- Žloutky utřete s cukrem. Já si vypomáhám elektrickým šlehačem s metličkou a za minutku mám krásně žlutou pěnu.
- Dále ke žloutkům přidejte olej, vodu a mouku smíchanou s kypřicím práškem. Taky přidejte citrónovou kůru, bez ní to není ono😊. Strouhejte jí najemno na struhadle, pouze žlutou část, a ne tu hořkou bílou. Dobře promíchejte.
- Z bílků ušlehejte tuhý sníh.
- Sníh pomalu vmíchejte do mísy s těstem.
- Polovinu těsta (400 gramů) přelijte do jiné misky a přidejte hořké kakao. Promíchejte a ještě přidejte 1 lžíci slunečnicového oleje nebo vody. Kakao je hodně suché, proto přidávám ještě trochu oleje.
- Připravte si formu na bábovku. Vymažte jí herou nebo olejem a vysypte hrubou moukou. První do formy nalijte těsto bílé a pak těsto kakaové.
- Pečte v předehřáté troubě ve středu trouby na 175 stupňů 35-45 minut.
- Po 35 minutách do bábovky píchněte špejlí – musí být čistá. Podle toho pečte ještě 10 minut nebo vytáhněte.
- Bábovku nechte zcela vychladnout a vyklopte. Ještě můžete opatrně projet okraje příborovým nožem i prostřední část.
Upečenou bábovku posypte moučkovým cukrem a můžete začít krájet.
Poznámky k receptu:
- Aby bílky zůstaly pěkně našlehané, nejdříve těsto dobře promíchejte a pak teprve přidejte. Čím méně budete těsto míchat, tím lépe.
- Do těsta použijte jen vodu, nikoliv mléko. Dříve jsem používala mléko a pak jsem schválně zkusila vodu. Zajímavé je, že bábovka s vodou je opravdu lepší, takže teď už jedině vodu.
- Formu dávám na rošt, nikoliv na plech. Přijde mi, že na plechu se zespoda nepeče tak dobře. Asi jí ten plech odebírá teplo.
Ještě k té formě na bábovku…
- Hlavně si nekupujte tu formu jako mám já. Od začátku s ní mám jen problémy. Bábovky z ní nejdou skoro vyklopit, rezne a nejde pořádně umýt. Příště si koupím silikonovou formu a budu mít klid. Možná to není moc vidět, ale opět se mi asi čtvrtka bábovky utrhla, protože zůstala přilepená vespod trouby. Přitom ve staré formě jsem u stejného těsta nikdy takový problém neměla. Tak tuhle formu už si opravdu znovu nekoupím.