Jelikož je léto raději volím studená jídla, nejčastěji saláty. Tenhle okurkový salát se poslední 2 měsíce stal mým obrovským favoritem, a tak bych se s vámi ráda podělila o recept.

Je to velice rychlý a jednoduchý recept, a navíc se z něj dá udělat hned několik dalších (všechno vám sem napíšu, nebojte😊). Dokonce mám pro vás recept i natočený, takže kdyby se vám nechtělo číst, můžete se místo toho podívat na video (konečně se taky učím natáčet a stříhat videa, už bylo na čase no:-DD).

 

Dneska mi akorát přišel balíček z NaturWay a v něm jsem měla černou havajskou sůl. Setkala jsem se s ní poprvé v životě, takže jsem jí už strašně moc chtěla vyzkoušet. Já jak objevím něco nového, jsem k nezastavení:-D. 

Co dalšího jsem si objednala se můžete podívat ve videu. Postupně budou další recepty, takže se máte na co těšit:-).

 

Recept (1 porce nebo 2 menší):

  • 1 salátová okurka

 

Dresink:

  • 35-40 g arašídového másla z pražených arašídů (používám domácí, recept najdete TADY)
  • 1-2 lžíce Pad Thai omáčka nebo sójové omáčky (dle chuti)
  • ½-3/4 lžíce citronové šťávy anebo šťávy z limety
  • 1 lžička medu
  • Špetka sušeného zázvoru
  •  Špetka chilli-použila jsem Bird´s eye
  • Volitelné: ¾ lžíce vody, ale spíše bych vynechala ať pak není dresink moc tekutý

 

Na podávání:

  • Sezam
  • Dýňová semínka
  • Havajská černá sůl NaturWay
  • Chipotle granulky anebo jiné chilli vločky (kdo nemá rád, vynechá)
  • Kousek citronu nebo limety

 

Postup

Jako první spiralizujte okurku a udělejte z ní nudle. Kdo nemá spiralizér může okurku jen nakrájet na kolečka nebo silnější půlkolečka. Okurku neloupu. Kupuji organickou, takže jí jen umyju a použiju i se slupkou.

Na dresink smíchejte vše ze seznamu. Míchejte, dokud nevznikne pěkně krémový dresink.

Pak už jen smícháte okurku s dresinkem.

Posypte sezamem, havajskou solí, dýňovými semínky a pokud chcete i chipotle granulkami. Ozdobte kouskem citronu nebo limety, ať si salát kdyžtak můžete ještě přikyselit a můžete podávat.

 

Jelikož je v dresinku sůl, je třeba salát sníst okamžitě po smíchání. Dresink má být pěkně hustý a obalit okurku, takže je třeba neotálet a rychle se do toho pustit😊.

TIP: pokud si chcete vzít salát sebou třeba do práce nebo školy, dejte okurku do dózy a dresink do samostatné nádoby. Oboje smíchejte až ve chvíli, kdy budete chtít salát jíst.

 

 

Poznámky:

Napadlo mě použít i sladkou sójovou omáčku, podle mě by se pak nemusel přidat med.

Dresinku si můžete připravit více a dát ho do lednice. Postupně si z něj budete odebírat. Ušetří vám to čas jeho každodenní přípravou😊.

 

Nudle s arašídovou omáčkou

Úplně stejný dresink používám i na čínské nudle. Vezmu si vaječné nudle a uvařím podle návodu. Rýžové jsem ještě nezkoušela, ale jistě by šly také použít. Uvařené nudle propláchněte, nechte okapat a pak do nich vmíchejte hotový dresink (1 porci, jak je uvedené v receptu výše). Již nevařte ani nemějte pánev na sporáku. Podle potřeby přidávejte trochu vody, omáčka má být trochu tekutější.

Někdy dám nudle do plastové dózy, přidám omáčku a zavřu víčkem. Pak už to jen rychle protřepu a případně přidám vodu. Je to skvělé jídlo i na cestu.

Na ozdobu pak používám nakrájené arašídy/koriandr/chipotle granule/sezam…podle toho, co mám zrovna doma😊.

Místo chilli v prášku někdy dávám 1-2 lžičky omáčky sriracha.

Jedna várka dresinku mi stačí na 125 gramů vaječných nudlí (váženo v suchém stavu).

Dip

Dresink také můžete ještě trochu naředit vodou, případně přidat sůl nebo cokoliv vám tam ještě chybí. Pak už si jen uděláte závitky ze zeleniny/masa/rýže apod. zabalené v rýžovém papíru a namáčíte do dipu.

Skvělé závitky jsou například z okurky, koriandru, rýžových nudlí a opečené cizrny zabalené v rýžovém papíru. Ten stačí krátce namočit, pak už jen na něj vše dáte a zabalíte.

anebo pak na tyto lodičky:

Je to salát, na tom nakrájená okurka a mrkev na nudličky a dále je tam cizrna opečená na pánvi s troškou sladké sójové omáčky. Polijete je troškou dipu, posypete sezamem a máte skvělé a výživné jídlo:-).

 

S cizrnou

Jestli chcete tento salát jako hlavní jídlo, chtělo by to nějaký zdroj bílkovin, aby vás zasytil. Doporučuji vzít konzervovanou cizrnu, propláchnout a pak jí opéct na pánvi s troškou sladké sójové omáčky. Arašídový dresink se k cizrně skvěle hodí.

 

Co je to vlastně ta havajská černá sůl?

Jedná se o sůl z havajského ostrova MOLOKAI. Pomocí sluneční energie se získává z filtrované vody. Do získané soli se přidají minerální extrakty a aktivní uhlí díky němuž má sůl jedinečnou barvu.

Takhle sůl vypadá:-)

 

Doufám, že vám salát bude chutnat tak jako mně. Budu moc ráda, když mi napíšete do komentářů co mu říkáte anebo jak jste si ho vylepšili:-).

 

Mějte se krásně a užijte poslední prázdninové dny (já vím, strašně to uteklo).

Verča