Raita z jogurtu a okurky nesmí chybět u žádného jídla. Jarda si v jedné indické restauraci objednal hodně pálivé jídlo a dostal k tomu hned několik misek raity, aby tak pálivé jídlo zvládnul jíst. Ono je to dobré i pro naše tělo. Některým lidem pálivé jídlo nedělá dobře a právě tahle jogurtová směs tu pálivost pěkně vyváží. Raita se podává k jídlu v Indii, Nepálu a jistě i v dalších zemích.

Někdy se k jídlu podává zase kefír či sladké nebo slané lassí. Na to se zase podíváme příště😊.

 

K čemu raitu podávat? Vyzkoušejte třeba samosy, smažené taštičky plněné zeleninovou směsí.

 

Suroviny:

  • 600g bílého jogurtu
  • 1 salátová okurka
  • 2 lžičky mletého římského kmínu
  • ½ lžičky soli, lze i vynechat
  • Špetka pepře

+ římský kmín na posypání

 

Postup

Okurku oloupejte a nastrouhejte nahrubo. Dejte jí do síta a vymačkejte z ní přebytečnou tekutinu.

Pak už jen vše smíchejte v míse a dejte vychladit do ledničky.

Podávejte v malých miskách ozdobené špetkou mletého římského kmínu (já dávám víc než špetku:-D).

 

Suroviny:

Jogurt: Ideálně selský, plnotučný. Já mám ráda z Lidlu ten s 3,8% tuku.

Římský kmín: Velký balení, které se vyplatí kupuji na super cenu na www.shams.cz