O víkendu jsem vám dostala takovou chuť na bramborový salát s řízkem, že jsem to nevydržela. Bramborový salát jsme ještě do minulého roku dělali pouze na Vánoce. Pak jsme si s Jardou řekli, proč ho vlastně děláme jen jednou za rok, když ho máme tak rádi? Neděláme ho často, to ne. Ale nač čekat až do prosince?
Tenhle salát je trochu jiný než ten vánoční. Je hodně odlehčený, protože je přeci jen léto. Jsou tam jen brambory, cibulka a hrášek. Majonéza je odlehčená zakysanou smetanou. Řízky nejsou zrovna lehké jídlo, proto jsem se snažila odlehčit alespoň ten salát.
Nechte si chutnat😊
Bramborový salát:
- 1300g brambor typu A (salátových)
- 300g mraženého hrášku
- 1 cibule
- 200g majonézy (používám Poličanku, není tak kyselá)
- 120g zakysané smetany
- 2 lžičky cukru
- 1 lžička soli
- 1 lžička čerstvě namletého pepře (nebo ½ lžičky mletého)
Řízky
- 500g kuřecí prsa
- Strouhanka
- Hladká mouka
- Vajíčko
- Slunečnicový olej
Kampotský pepř
Mám ráda chuť čerstvě namletého pepře. Proto jsem použila černý kampotský pepře. Jistě by byl skvělý i mix bílého, červeného a černého
Postup:
Brambory uvařte ve slupce. Nechte vychladnout a oloupejte
Vychladlé brambory nakrájejte na kostičky.
Hrášek uvařte ve vroucí vodě. Stačí 5 minuty.
Vše na dresink smíchejte a dobře promíchejte.
Brambory a hrášek dejte do mísy, přidejte dresink, cibuli nakrájenou na kostičky a vše promíchejte.
Cibuli jsem nakrájela v ručním sekáčku (Tescoma). Nakrájí ji během pár sekund a neukápne mi u toho ani slzička.
Řízky
Řízky lehce naklepejte, osolte a obalte v mouce, vajíčku a ve strouhance. Já ještě do vajíčka přidávám 2 lžíce mléka. Vajíčko není tak husté a vydrží mi na celé balení řízků. Jinak budete muset použít asi 2 vajíčka. Mě vystačilo jedno.
Řízky smažte v rozpáleném ohni. Stále je otáčejte, budou pak mít hezčí barvu. Mě vyhovuje ¾ výkonu na sklokeramice.
Salát podávejte s řízky a citrónem na pokapání řízků.
TIP
Hrst lístků máty posekejte nadrobno a přidejte do salátu. Je to vynikající kombinace!
Poznámky k receptu:
Pro rychlejší přípravu brambory oloupejte a rozkrojte na půl. Uvařte. Důležité je, aby byly brambory uvařené akorát, nesmí se převařit, jinak nebudou držet pohromadě. Také by to měli být brambory salátová, ty jsou pevnější.