Už dlouho tady nebyla nějaká ochutnávka, tak jsem si pro vás jednu připravila. Tentokrát mám pro vás ochutnávku novinek z obchodu Shams (web). Egyptský obchod Shams jsem objevila před více než rokem a od té doby jsem už od nich vyzkoušela snad všechno. Nejvíce jsem si oblíbila sušený ibišek, ze které si pravidelně dělám čaj nebo limonádu (je to skvělý zdroj vitaminu C) a také datle.
Před týdnem na mě na Instagramu vyskočila zpráva, že mají na eshopu novinky. Neodolala jsem a musel jsem si je objednat. Ráda bych se s vámi podělila o to, jak jsem s nimi spokojená a jak mi chutnaly. Zkusila jsem natočit i video. S natáčením nemám moc zkušeností, ale snad se vám i tak bude video líbit:-).
Co jsem si objednala?
3 druhy sušenek – datlové, sezamové a baklavu, tureckou halvu, římský kmín, kurkumu, egyptské fazole, arabskou rýži. Také jsem neodolala a objednala jsem si papyrus a 2x přírodní zubní kartáček Miswak.
Tady jsou 3 různé druhy sušenek. Moc jsem se na jejich ochutnávku těšila, protože vypadají moc lákavě:-P
Baklava, sezamové sušenky a sušenky s datlovou náplní
Sušenky s datlovou náplní
Křehké sušenky plněné náplní. Když jsem četla, že obsahují datlovou náplň, čekala jsem, že jí tam jako ve většině případů bude troška. Bylo to příjemné překvapení. Podívejte se na fotku, náplně je tam víc než dost:-D
Sušenky mi chutnaly. Sice trochu drolí, ale to mi nevadí. Hlavní je pro mě vždycky chuť. Většina datlových sladkostí jako jsou raw tyčinky nebo tak něco, je hodně sladkých. Tyhle sušenky nejsou moc sladké, jen tak akorát, příjemně. Kromě datlí jsou v sušenkách i pistácie.
Sezamové sušenky
Křupavé sezamové sušenky. Na tyhle sušenky se nejvíc těšil Jarda – miluje sezamky. Tohle je něco podobného, akorát nejsou tvrdé. Kromě sezamu obsahují i pistácie. Já jsem si myslela, že je v nich i med, ale mýlila jsem se. Sušenky chutnaly nám oběma. Akorát jich na mě moc nezbylo, protože je Jarda hned po natáčení všechny snědl:-D.
Sezam má lehce hořkou medovou chuť. Zmátl mě natolik, že jsem si myslela, že je v sušenkách med:-).
Baklava
Baklavu znám, jednou jsem jí už dokonce i ochutnala. Bohužel moje zkušenost z baklavou nebyla dobrá. Tehdy jsem jí kupovala v Lidlu a byla strašně mastná, lepkavá a přeslazená. Jsem ráda, že tahle baklava byla jiná. Stačilo se podívat a bylo vidět, že není promočená cukrovým sirupem.
V balení jsou 4 druhy baklavy – větší jsou po 2 kusech a menší po 3 kusech. Základ všech druhů je filo těsto, dále jsou v ní pistácie, vlašské oříšky a sezam.
Takhle vypadají jednotlivé druhy. Podle mě by to bylo skvělé vánoční cukroví, co říkáte?
Každá byla trochu jiná, i když bylo složený prakticky stejné. Kdybych měla vybrat favorita, byla by to rolka nalevo. Krabička zmizela jako nic. Baklava nám oběma moc chutnala, není divu, že se po ní tak rychle zaprášilo.
Turecká halva
Na halvu jsem se těšila ze všeho nejvíc. Už jsem jí neměla tak dlouho! Poprvé jsem halvu ochutnala když mi bylo asi 12 let. Maminka mi ji koupila v obchodě se zdravou výživou. Než jí přestali prodávat, kupovala jsem si jí pravidelně jako svačinu o školy. Od té doby jsem jí měla už jen jednou z Lidlu a pak už zase dlouho ne.
Co je to vlastně halva? Existují různé druhy, ale nejčastěji se vyrábí se sezamu a cukru. Jednou jsem se doma snažila halvu vyrobit ze svařeného cukru a namletého sezamu (tahini). Není to nic jednoduchého, vůbec se mi to nepovedlo. Jsem ráda, že jsem si na halvě mohla zase pochutnat.
Jak halva chutná? Těžko se to popisuje. Sezam jí dává takovou lehce nahořklou chuť, kterou vyváží cukr. V té jsou navíc ještě velké kusy pistácií. Nevím, k čemu bych jí měla přirovnat, žádnou podobnou sladkost neznám. Jedině k tahini – sezamové pasty.
Tahle halva není tak suchá jako ta, co jsem měla předtím. Kromě toho jsou v halvě i velké kusy pistácie. Nejraději bych jí snědla na posezení, jenže tahle halva má 350 gramů a to kaloricky vydá za několik svačin. Problím je, že je to jako závislost. Načnete balení a pořád musíte chodit ukusovat. Celkem jsem si objednala 3 balení s tím, že mi vydrží alespoň na měsíc. To určitě, už načínám třetí balení:-D.
Rýže Maamoul
Arabská rýže je pro mě novinka. Chtěla bych jí použít do nějakého arabského receptu, alespoň vyzkouším nové recepty.
Fazole Fava
Tyhle fazole byly dalším překvapením. Koukněte se na fotku – znáte fazole, které mají takový tvar? Já se s nimi tedy setkala úplně poprvé. Zatím jsem je ještě neochutnala, tak jsem zvědavá, jak chutnají. Chci je použít do nějakého arabského receptu, možná to propojím i s arabskou rýží.
Římský kmín
Když mi přišel, trochu jsem se lekla, že se jedná o klasický kmín, který běžně koupíte v obchodě. Na cedulce totiž bylo napsáno pouze KMÍN. Mělo se ale jednat o kmín římský a ten má jinou chuť. Po otevření jsem s úlevou zjistila, že se opravdu jedná o kmín římský, jen mě trochu zmátl ten nápis.
Římský kmín používám často, hlavně do indické kuchyně. On se ten náš kmín do těch jídel moc nehodí. Tenhle je takový svěží, chutná spíše jako koriandr. Sehnat římský kmín není zrovna lehké a když ho už seženete, cena taky není moc příjemná. Tomuhle velkému balení za tak skvělou cenu prostě nešlo odolat. Konečně budu mít nějakou zásobu a nebudu ho zase muset někde složitě shánět.
Kurkuma
Opět jsem ráda za velká balení, stejně jako u římského kmínu. V České republice se koření prodává po malých pytlících – 10-20 gramů. V zemích jako je Indie nebo Afrika kořením opravdu nešetří a je normální kupovat si koření po pytlích. Vždycky si vzpomenu na jeden africký dokument, kde paní stála u kotle nad ohněm a nasypala do něj několik hrnků koření. Nedávno jsem četla knihu o Nepálu. Byl tam recept na koření Garam masala – přesně řečeno na 1 kilo Garam masaly, což je dle autorky zásoba tak na půl roku. Vidíte a já si vždycky masalu vyráběla po 100 gramech a říkala si, jestli to není moc:-D.
Kromě toho si z kurkumy často dělám kurkumové mléko nebo čaj. Je skvělé na chřipku a nachlazení. Kurkumu používám i na pleť – pleťové masky jsou skvělé na akné. Z kokosového oleje a mleté kurkumy se dá vyrobit bělící pasta a skvělý je i tělový peeling z cukru, oleje a kurkumy na rozjasnění pokožky.
Papyrus
Papyrus mě lákal už minule, ale tehdy jsem si ho neobjednala. Tentokrát jsem už neodolala. Za ty peníze jsem ho musela mít! Dá se na něj psát, malovat…co budete chtít. Já si ho nechám jako podložku na focení nebo pozadí, na fotkách bude vypadat moc hezky.
Zubní kartáček Miswak
Siwak/Miswak/přírodní zubní kartáček – všechno je to jedno a to samé. Jedná se o větvičku ze Salvádory perské, která se používá jako zubní kartáček. Jen tak, bez zubní pasty. Kartáček obsahuje přírodní silice, které zuby vybělí, pomáhají odstranit zubní kámen, zápach z úst a ničí bakterie, které způsobují zubní kazy. Stačí oříznout kůru a rozžvýkat vlákna. Ta se roztřepí a fungují jako zubní kartáček. Pak si tím normálně vyčistíte zuby:-). Zní to divně, ale věřte mi, že tak hladké zuby jako po vyčistění Miswakem jsem neměla ani u toho nejdražšího elektrického zubního kartáčku. Kartáček používám už dlouho, akorát mi došel, tak jsem jsem si ho objednala tady. Uvidíme, jestli je jiný.
Tak to je konec dnešní ochutnávky s nádechem Egypta. Snad se vám ochutnávka líbila. Já jsem si to moc užila, pochutnala jsem si a už se těším na to, co zase ochutnám příště:-)
Mějte se krásně
Verča