Začátkem léta jsem otevřela 5 káv z obchodu www.kopiluwak.eu. Postupně jsem je všechny ochutnala a otestovala pomocí příprav různými metodami. Kávu jsem připravila v: moka konvičce, filtru Hario, phin filtru, Cafflano Kompresso a Aeropressu. Zajímalo mě, jak to ovlivní chuť kávy.

Zjistila jsem, že mě ochutnávání káv a její příprava baví, určitě v tom budu pokračovat i nadále. Dřív jsem kávu brala pouze jako nutnost k tomu, abych se ráno probudila. Teď si ji vychutnávám a stal se z ní i takový můj koníček. Ochutnáváme s Jardou různé kávy, učím se různé přípravy…je to zábava. Od té doby, co jsem se naučila připravovat různé kávy k nám jezdí nějak moc návštěv:-D.

 

Dnes se budeme bavit o kávě Congo Coopade kivu – organické bio kávě z Konga.

 

 Congo Coopade kivu

Země původu: Kongo

Odrůda: 100% arabika – bio, organická

Popis: Ručně sbíraná káva. Káva s tóny červeného vína a lehkým nádechem karamelu.

Vůně: Příjemná, kořeněná

Chuť: Vyvážená, menší hořkost

 

Kávu jsem připravila pomocí různých metod přípravy. Pokaždé jsem dosáhla jiného výsledku a chuti. Je to zajímavé, jak každá příprava ovlivní chuť, barvu i sílu kávy. Nejsem žádný odborník, to ale neznamená, že bych se s vámi nemohla podělit o svou zkušenost😊.

 

Moka konvička Bialetti mini express

Příprava: Kávu jsem si namlela na střední hrubost. Do síta jsem dala 10 gramů kávy (střední hrubost), tedy maximum, co jde do této konvičky dát. Spodní nádobku jsem naplnila studenou vodou (cca 80ml). Poté jsem konvičku dala na sporák. Voda v konvičce se má zahřívat v pomalu, zjistila jsem, že u mého sporáku (sklokeramika) je ideální stupeň číslo 3-4. Káva začne vytékat asi tak za 7 minut. Toto je duo konvička, káva rovnou teče do dvou malých hrnečků. Uděláte si tedy menší kafe pro dvě osoby anebo 1 větší.

 

Ochutnávka:

  • Káva bez cukru: Káva je o něco světlejší, než u přípravy v Cafflano Kompresso nebo v kávovaru. U této kávy jsem cítila ovocnou chuť. Chuť mi připomínala lesní ovoce. Káva byla středně silná. Ideální, pokud netoužíte po silném espressu, ale přesto si chcete dopřát menší kávu.
  • Káva s cukrem: Po přidání cukru byla ovocná chuť ještě výraznější. Takto výraznou ovocnou chuť jsem v kávě cítila poprvé a mile mě to překvapilo. Ani známka po nějaké hořkosti, je to moc dobré kafe.
  • Káva s mlékem: Z druhého hrnečku kávy – 40ml kávy, jsem udělala takové menší Caffe latte. Říkala jsem si, že pro klasické laté by tato káva byla asi slabá, jedině, že bych použila obě dvě. Napěnila jsem tedy 50ml mléka a zalila připravenou kávu. Nápoj je velice jemný. Ovocná chuť v mléce dost zanikla, ale i tak byla káva moc dobrá.
  • Výsledek v moka konvičce: Při této přípravě jsem z 10 gramů kávy získala 2 kávy po 40ml. Kafe chutná dobře samotné, ale doporučuji přidat cukr, který krásně zvýrazní její ovocnou chuť. Kafe si můžete vypít ve dvou anebo si udělat jedno větší. Bylo dobré i s mléčnou pěnou. Pro přípravu velkých nápojů jako je Caffe latte, bych použila obě dvě kávy, tedy 80ml, aby si nápoj zachoval chuť kávy a nechutnal jen jako mléko😊.

 

Cafflano Kompresso

Dále jsem kávu připravila v ručním kávovaru na přípravu espressa.

Použila jsem:

  • 12g jemně namleté kávy
  • 50ml vody 95 stupňů
  • Cafflano Kompresso

Postup: Kávu jsem namlela najemno, nasypala jsem ji do kovového síta a upěchovala. Poté jsem do tubusu nalila 50ml horké vody a pomalu stlačila píst, dokud se káva nepřefiltrovala do spodní nádobky.

Hodnocení: V kávě je cítit ovoce. Je silná, tmavá, chutě i vůně jsou intenzivní, ideální na ráno, když se chcete probudit. A nejen na ráno, kdykoliv, když máte chuť na silnější kávu. Chuť je trochu kyselejší, proto mi více chutnala po přidání mléka a cukru.

Espresso lze použít i na přípravu nápojů jako je Caffe Latte.

 

Hario V60

Kávu jsem připravila i v Hario filtru. Tuhle přípravu mám moc ráda, káva z něj je sladší a má jemnější chuť.

Použila jsem:

  • 12g mleté kávy (střední hrubost)
  • 120ml vody – 95 stupňů
  • Filtr Hario V60

Postup: Kávu jsem připravila i pomocí Hario filtru. Hario filtr jsem vyložila papírovým filtrem, nasypala jsem kávu a poklepem zarovnala. Poté jsem filtr postavila na hrnek. Nakonec jsem kávu zalila vodou o teplotě 95 stupňů, pěkně pomalu, aby extrakce trvala 2 minuty.

Hodnocení: První jsem ochutnala kávu bez cukru i mléka. Čekala jsem, že nebude bez cukru dobrá anebo bude hořká, ale nebyla. Asi je to druhem přípravy. Hario filtr umí připravit velice jemnou kávu, sladší. S cukrem a mlékem mi chutnala nejvíce. Má ovocnou chuť. Chutě jsou skvěle vyvážené, nic v kávě nevyčnívá, nic vás neruší.

 

Phin filtr

Phin filtr je kovový filtr, do kterého se nasype káva a potom se postaví na hrnek. Káva rovnou překapává do hrnku. Pro tuto přípravu je třeba použít nahrubo namletou kávu.

 

Použila jsem:

  • 10g mleté kávy (hrubě namletá)
  • 70ml vody o teplotě 95 stupňů
  • Phin filtr

Postup: Kávu je důležité pro tento způsob přípravy namlít nahrubo. V obchodě je většinou středně mletá, ale ta by vám sítem propadávala. Mám na to ruční mlýnek, kde si nastavím požadovanou hrubost mletí. Pokud mlýnek nemáte, dá se takto namletá i koupit. Třeba na kopiluwak.eu si můžete zvolit hrubost mletí.

Kávu jsem nasypala do filtru a postavila ho na hrnek. Poté jsem kávu zatížila a polila 2 lžícemi horké vody. Tím se káva spaří. Nakonec jsem do filtru nalila zbytek horké vody, zakryla víkem a nechala pomalu překapat.

Hodnocení: Káva bez cukru je lehce hořká, silnější. Určit je silnější než v Aeropressu nebo Hario filtru.. Po přidání cukru je lepší, zmizí hořkost. Zůstane pouze ovocná chuť. Nakonec jsem do kávy přidala mléko. Káva je s mlékem ještě jemnější, není ani trochu hořká a proto bych si vybrala tu s mlékem a cukrem. Chuťově je vyvážená – u některých káv je hodně cítit kyselost nebo hořkost, tady je to všechno takové pěkně vyvážené.

 

Aeropress

 

Použila jsem:

  • 16g středně mleté kávy
  • 100ml vody 85 stupňů
  • Kávovar Aeropress Go
  • Papírový filtr

Postup: Držák filtrů jsem vyložila papírovým sítem a prolila ho teplou vodou. Po našroubování držáku jsem do tubusu nasypala 16 gramů mleté kávy. Kávu jsem pomalu zalila vodou o teplotě 80 stupňů, promíchala a nakonec ji přefiltrovala do spodní nádoby pomocí pomalého stlačení pístu.

Hodnocení: Sladší ovocná chuť kávy mi natolik chutnala, že jsem ji nechtěla kazit mlékem. I s mlékem je samozřejmě dobrá, ale pokud si chcete užít plnou ovocnou chuť, mléko vynechte. Cukr naopak chybou není, ten ovocnou chuť spíše posílí.

 

Závěr:

Tak to byly mé dojmy z ochutnávky kávy Congo Coopade kivu. Je to další zajímavá káva, kterou si poznamenám do svého zápisníku, který si o kávě vedu. Určitě se k ní zase jednou vrátím. Teď ale budu ještě nějakou dobu testovat nové kávy a pak se vrátím k těm, které mi chutnali nejvíce.

Nikdy jsem ovocnou chuť v kávě necítila, ale mile mě to překvapilo. Káva je díky tomu taková svěží.

Zajímalo mě, jak by chutnala tato káva s mléčnou pěnou. Přeci jen hodně mléka umí chuť kávy hodně schovat. Připravila jsem tedy cafe au lait, to je docela velký nápoj. Chuť ovoce sice není tak výrazná, ale stále je tam. Kafe mi chutnalo, nebylo ani trochu hořké a tak jsem ho ani nesladila.

V některých nápojích, hlavně těch s mlékem je cítit náznak karamelu. Ovocná chuť zase nejvíce vynikne u espressa nebo kávy připravený ve phin filtru.

To by k této kávě bylo asi vše. Tak zase příště u další kávy, Verča:-)