Obložený talíř plný dobrot. Najdete na něm křupavé pavoučí krekry s chia semínky, několik druhů pomazánek a sýrové duchy. Obložené talíře mám moc ráda, proto nesmí chybět ani na Halloween. Dá se použít jako oběd, svačina, večeře i snack k televizi. Pomazánky jsou samozřejmě domácí. Jarda mě poprosil jestli bych mu nemohla doma vyrobit jeho oblíbené pomazánky z obchodu. Nakonec jsme recepty dávali dohromady společně. Poctivě celou dobu ochutnával a upravoval. Bral to opravdu vážně, dejte vědět jestli se nám pomazánky povedli:-)
Pavoučí krekry:
Budete potřebovat:
- 140g celozrnné žitné nebo špaldové mouky
- 100g vody
- 40g chia semínek
- ½ lžičky mořské soli
Množství: 30 krekrů
Všechny suroviny smíchejte a vypracujte z nich těsto. Kdyby bylo hodně suché přidejte trochu vody.
Těsto vyklopte na pomoučněnou plochu. Nejdříve si dejte stranou kousek těsta na nohy a oči.
Sílu těsta zvolte tak, aby se vám tvary dobře vykrajovaly. U hodně tenkého těsta se krekry špatně sundávají z válu a po upečení snadnou prasknou. Vysoké krekry budou měkké, tenčí zase křupavé. Vyberte co máte radši😊.
Nejdříve si vykrojte kolečko, to bude těsto pavouka.
Z odebraného těsta a ze zbytku po kolečkách udělejte oči a nohy. Na nohy si vyválejte několik tenkých hadů. Oči udělejte z malých kousků těsta. Dělala jsem jen 3 nohy, víc by se mi jich nevešlo.
Krekry přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Nechte mezi nimi rozestup na pavoučí nohy.
Nohy dejte pod kolečko a upravte aby vypadaly jako nohy. Krekry trochu zmáčkněte, tím nohy připevníte. Oči přilepte na krekr pomocí vody. Stačí kolečko potřít malým množstvím vody a kuličky přitisknout. Pro ulehčení práce stačí nohy pavouka přilepit zvrchu stejně jako oči.
Pečte v předehřáté troubě na 175 stupňů 10-15 minut (záleží na velikosti). Až okraje lehce zhnědnou nebo budou krekry na dotek křupavé plech vyndejte.
Sýrový duchové:
Budete potřebovat:
- 30% plátkový eidam nebo jiný tvrdý sýr
- Vykrajovátko nebo ostrý malý nůž
Sýr vyndejte z obalu a nechte na hromádce tak jak je. Pomocí ostrého nože naznačte na prvním plátku tvar ducha. Podle toho se budete řídit. Nožem postupně vykrojte tvar ducha a také oči.
Nyní od sebe jednotlivé plátky opatrně oddělte. Přidejte je k připravenému obloženému talíři (zeleniny, šunka, pomazánky, pečivo…)
Vykrajovátka: kdo sehnal vykrajovátka duchů nebo jiných tvarů použije je. Většinou jsou menší, začněte od kraje a uvidíte jak vám to vyjde.
Sýrová pomazánka:
- 100ml/g majonézy
- 50g eidamu
- 1/2 lžičky mleté sladké papriky
- 1/-1/2 lžičky soli
- 1 stroužek česneku
- špetka mletého černého pepře
- volitelně: kousek rozmačkané nakládané feferonky/špetka mletého chilli/pokrájená chilli paprika
-sýr nakrájejte na kostičky. Zbytek surovin smíchejte a dobře promíchejte. Nakonec přidejte i sýr. Kdo má rád pálivé může přidat pokrájenou čerstvou chilli papričku nebo špetku mletého chilli. Pro pálivou a lehce kyselou chuť přidejte nakládanou červenou feferonku
Čabajková pomazánka:
- 200-300ml majonézy
- 100g šunky
- 100g paprikáše
- 100g čabajky
Uzeninu pokrájejte na menší kousky. Dejte do robota nebo choppera a rozmixujte. Pomazánka má být hustější, pro jemnější chuť nebo tekutější konzistenci přidejte majonézu. Sůl jsem nepřidávala, přišlo mi to slané akorát:-)
Sýrová pomazánka se zakysanou smetanou:
- 100g majonézy
- 100g zakysané smetany
- 50-100g eidamu
- 2 lžičky cukru
- 1 stroužek česneku
- 1/2 lžičky mleté papriky
- 1/4-1/2 lžičky soli
- kousek sterilované kápie nebo feferonky
Sýr nakrájejte na kostičky, česnek utřete. Vše dejte do misky a smíchejte. Pomazánka chutná dobře samotná anebo s rozmačkanou nakládanou feferonkou. Klidně přidejte i trochu sladkokyselého nálevu.