Máte rádi Nutellu a podobné sladké pomazánky, ale snažíte se jíst zdravě? Nechcete, aby jídlo, které jíte obsahovalo samý cukr? Dneska vám udělám velkou radost. Uděláme si totiž Nutellu a to úplně bez cukru!
Hledala jsem pomazánku, která neobsahuje tunu cukru, konzervantů a éček, a přitom nestojí moc peněz. Nenašla jsem, proto jsem ji zkusila vyrobit. Chvilku to trvalo, nakonec jsem ale dokázala. Z věcí, které mi dlouho nejdou a pak se nakonec povedou mám vždycky tu největší radost. Asi je to proto, že si uvědomujete to úsilí, které jste do toho věnovali😊.
Tahle pomazánka obsahuje pouze hořkou čokoládu, plnotučné mléko a hořké kakao. Nic jiného, ani cukr neobsahuje. Zajímavé je, že je dobrá i bez cukru. Udělala jsem malou skleničku pro každého člena rodiny, aby taky ochutnali. Mile mě překvapilo, že všem chutnala, a to dokonce i dětem. Zrovna u hořké čokolády jsem si myslela, že dětem chutnat nebude a ona chutnala.
Dávám si ji na krekry, do smoothie, smoothie bowl anebo na kaši. No a samozřejmě taky jen tak. Ale co, je zdravá, tak nemusím mít žádné výčitky:-D. Na lžičku a rovnou do pusy je prostě nejlepší:-D.
Suroviny:
- 70g hořké čokolády s 50% obsahem kakaa
- 60g plnotučného mléka
- 8g hořkého kakaa
Postup:
- Hořkou čokoládu nakrájejte na kousky a dejte rozpustit do vodní lázně. Občas promíchejte, tím se rozpouštění urychlí. K čokoládě se za žádnou cenu nesmí dostat voda, jinak by se srazila.
- V malé misce smíchejte mléko a hořké kakao. Dobře promíchejte (třeba metličkou), jinak budou v pomazánce hrudky kakaa. Poté pomalu nalijte do rozpuštěné čokolády.
- Sporák vypněte, ale hrnec s miskou, ve které je čokoláda nechte stále na sporáku. Míchejte, dokud se všechny suroviny pěkně nespojí. Možná vám to bude připadat moc tekuté, ale není. Pomazánka v lednici ještě zhoustne a pak teprve bude mít konzistenci jako Nutella.
- Misku vyndejte a nechte vychladnout. Pomazánku dejte na několik hodin do lednice.
- Po několika hodinách Nutellu promíchejte. Teprve teď vidíte, jak hustá opravdu je. Pokud je to moc, přidejte pár kapek mléka. Zkuste ji ale nejdříve nechat změknout při pokojové teplotě. Třeba to bude akorát. Také jí nechávám před použitím povolit na lince. Pak by měla mýt přesně takovou konzistenci, jako Nutella.
Poznámky k receptu
- Postupně budu zkoušet čokolády s různým obsahem kakaa, abych pro vás měla přesně poměry a pomazánka se pokaždé povedla. Je mi jasné, že s 30% nebo 90% to bude jiné.
- Kdyby byly pomazánka moc hustá, nechte ji ohřát na pokojovou teplotu. Pokud to nepomůže, přidejte pár kapek mléka a promíchejte.
- Pokud je pomazánka moc tekutá, přidejte příště více čokolády. Zkuste 80 gramů čokolády, pokud by to bylo málo, rozpusťte ještě trochu čokolády ve vodní lázni, přidejte pomazánku a promíchejte, dokud se vše nespojí.