Jelikož mi na zahrádce poprvé v životě vyrostl mangold, hned jsem chtěla vyzkoušet nějaký zajímavý recept. Připravila jsem tyto bramborové noky s parmezánem a mangoldem a řeknu vám, že to budu muset dělat častěji. Sice mě moc nebaví výroba noků (vaření brambor, loupání atd..ale za ten výsledek to stojí😊).

(bohužel zmizely tak rychle, že jsem nestihla pořídit pořádnou fotku:-D)

Budete potřebovat:

  • 815 g uvařených brambor
  • 100 g mangoldu
  • 30 g parmezánu nebo sýra Grana padano
  • 30 g hladké mouky (řekla bych, že můžete použít i jinou než hladkou, kterou máte doma)
  • 2 vejce vel. M (103 gramů)
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžička soli
  • Špetka muškátového oříšku
  • ¼ lžičky mletého černého pepře

 

Už nějaký ten rok nakupuji koření na www.korenikralu.cz , Nyní mám i slevový kód VERONIKA15, tak ho můžete využít. Seženete tam klasiku jako je kmín, pepř, ale i koření Adžika, chlebové koření, různé kořenící směsi, mlýnky s čokoládou a další. Líbí se mi, že máte na výběr jestli chcete sáček nebo kořenku, to je skvělé. Vše je na výběr v různě velkých baleních, což je super u koření, které používáte ve velkém:-). Po zadání kódu budete mít vše ještě o 15% levněji:-).

 

Začněte přípravou bramborových noků. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky. Vařte do měkka-trvalo mi to asi 15 minut. Poté rozmačkejte pomocí šťouchadla nebo lisu na brambory.

Z mangoldu vyřízněte tvrdé části. Vložte ho do vroucí vody, 2-3 minuty povařte a hned dejte do ledové nebo alespoň studené vody. Nakrájejte ho na kousky.

Do rozmačkaných brambory přidejte připravený brambor, najemno nastrouhaný parmezán, vajíčka, utřený česnek, muškátový oříšek, pepř a sůl.

Připravte si pekáček vytřený troškou másla. Pomocí lžíce tvořte noky, dejte je do pekáčku a lehce přelijte máslem. Pečte na 200 stupňů 15-25 minut pěkně dozlatova. Ke konci můžete zapnout větráček, ať mají noky pěknou barvu.

Posypte nastrouhaným parmezánem (dala jsem asi 20 gramů) a podávejte.