Tsampu znám teprve pár měsíců a stále mě překvapuje, co všechno se z ní dá udělat. Bramboráčky i sladké kuličky, celozrnný nápoj i marokánky anebo klasika-sladká kaše. Tentokrát jsem využila toho, že není nutné tsampu vařit a udělala z ní nepečené koláčky. Oproti pečeným je tohle balada. Jen vše smícháte, uděláte kuličku, důlek a naplníte povidly.

Při úklidu jsem našla schovaná jedny povidla, která jsem dělala před 2 lety. Nic jim nebylo, tak jsem je rovnou použila. Mám ráda kombinaci sladké a kyselé chuti.

Honí vás mlsná? Udělejte si tyto rychlé koláčky. Nebo si je můžete vzít jako svačinu do práce. Je to taková malá svačinka, která vám vrátí energii (a že ji v práci často potřebuji). Tsampa obsahuje hodně vlákniny a jsou tak sytější, než se zdá:-).

 

Suroviny na 12 koláčků:

  • 45g mletých mandlí (loupaných)
  • 30g rostlinného mléka (mandlové, sójové)
  • 30g tsampy ProTibet
  • 10g rozpuštěného rostlinného másla (3 lžičky)*
  • 15g moučkového třtinového cukru
  • 2 lžičky hořkého kakaa
  • +povidla (použila jsem povidla z trouby)

Domácí povidla jsou nejlepší:-)

  • Volitelně: rybíz na ozdobu

*nebo použijte kokosový olej

 

Postup:

Všechny suroviny smíchejte dohromady. Tedy kromě povidel, ty použijeme až na ozdobu.

Zkuste udělat jednu kuličku a do ní udělejte důlek (prstem nebo vařečkou). Pokud je těsto moc mokré, přidejte tsampu. Pokud suché, přidejte mléko.

Z těsta udělejte 12 kuliček. Do každé udělejte důlek a do něj dejte trochu povidel. Místo povidel lze použít i džem nebo marmeláda.

Koláčky můžete ještě ozdobit rybízem anebo malinami.

 

Tsampu vyrábí a prodává ProTibet. Mám velkou radost, že jsem pro vás dostala slevový kód, který můžete využít. Stačí v objednávce zadat VERONIKA15 a dostanete 15% slevu.

Na co dalšího tsampu využít? Mrkněte na odkazy pod tímto receptem anebo do vyhledávání zadejte slovo tsampa. Mám tu recept na bramboráčky, kuličky, kaše, nápoje nebo sušenky. Nebo můžete experimentovat tak, jako já:-). Ráda vyzkouším nové recepty, můžete mi je poslat přes komentář. A nezapomeňte dát vědět, jak vám tsampa chutnala. U nás doma se pěkně zabydlela a už je součástí našeho jídelníčku.

Skladování: v lednici nebo mrazáku