Tsampu znám teprve pár měsíců a stále mě překvapuje, co všechno se z ní dá udělat. Bramboráčky i sladké kuličky, celozrnný nápoj i marokánky anebo klasika-sladká kaše. Tentokrát jsem využila toho, že není nutné tsampu vařit a udělala z ní nepečené koláčky. Oproti pečeným je tohle balada. Jen vše smícháte, uděláte kuličku, důlek a naplníte povidly.

Při úklidu jsem našla schovaná jedny povidla, která jsem dělala před 2 lety. Nic jim nebylo, tak jsem je rovnou použila. Mám ráda kombinaci sladké a kyselé chuti.

Honí vás mlsná? Udělejte si tyto rychlé koláčky. Nebo si je můžete vzít jako svačinu do práce. Díky vysokému obsahuj jsou docela syté a rychle zaženou hlad. Svačiny si do práce nosím každý den. Obě mi zkrátka nestačí. Když jsem měla jen oběd, přijela jsem pak domu úplně hladová. S energií to taky nebylo nic moc. Čas na slupnutí malé svačinky se najde vždycky. Kolegové chodí na cigárko a já zase na koláčky:-).

 

Suroviny na 12 koláčků:

  • 45g mletých mandlí (loupaných)
  • 30g mléka nebo rostlinného mléka
  • 30g tsampy ProTibet
  • 10g rozpuštěného ghí České ghíčko (3 lžičky)
  • 15g moučkového třtinového cukru
  • 2 lžičky hořkého kakaa
  • +povidla (použila jsem povidla z trouby)
  • Volitelně: rybíz na ozdobu

 

Tsampa:

Tsampu vyrábí a prodává ProTibet. Mám velkou radost, že jsem pro vás dostala slevový kód, který můžete využít. Stačí v objednávce zadat VERONIKA15 a dostanete 15% slevu.

Na co dalšího tsampu využít? Na konci receptu najdete odkaz na další recepty anebo do vyhledávání zadejte slovo tsampa. Mám tu recept na bramboráčky, kuličky, kaše, nápoje nebo sušenky. Vyzkoušejte ji a dejte mi vědět, jak vám chutnala:-). Nebo experimentujte jako já a nezapomeňte se pochlubit, co nového jste z tsampy vymysleli. Ráda vyzkouším.

 

Postup:

Všechny suroviny smíchejte dohromady. Tedy kromě povidel, ty použijeme až na ozdobu.

Zkuste udělat jednu kuličku a do ní udělejte důlek (prstem nebo vařečkou). Pokud je těsto moc mokré, přidejte tsampu. Pokud suché, přidejte mléko.

Z těsta udělejte 12 kuliček. Do každé udělejte důlek a do něj dejte trochu povidel.

Koláčky můžete ještě ozdobit rybízem anebo malinami.

 

Skladování: v lednici nebo mrazáku

Recepty na rostlinná mléka:

Rostlinné mléko si doma můžete také vyrobit, je to otázka chvilky. Většina mlék je bez lepku a všechny jsou samozřejmě bez laktózy. Normálně ořechy nebo semínka předem namáčím, ale nutné to není. Stačí všechno hodit do mixéru, rozmixovat a přecedit. Příprava vám zabere pár minut a za tu chuť to rozhodně stojí. Domácí rostlinná mléka neobsahují cukr, zahušťovadla ani aromata. Navíc jsou šetrné i k vaší peněžence. Všechny recepty na rostlinná mléka najdete zde: Rostlinná mléka