Recept na vynikající mini šátečky z kynutého těsta, které nakyne až v troubě. Stačí vše na těsto smíchat a můžete rovnou plnit. Naplněné šátečky dáte do trouby a za 10 minut máte upečeno. To je fofr co? Pravda je, že když mám chuť na sladké, nechce se mi čekat a právě tak vzniklo i tohle těsto. Z jedné várky uděláte celou mísu šátečků anebo jiných tvarů. Dělám z nich i svatební koláčky: stačí z těsta udělat malou kuličku, prstem udělat důlek a přidat lžičku oblíbené náplně. Někdy je ještě posypu drobenkou.

Budou to tvarohové, makové, ořechové nebo povidlové? Mám nápad: a co takhle všechny?:-)

 

Budete potřebovat:

Těsto:

  • 250g hladké mouky
  • 125g změklé hery
  • 125ml teplého mléka
  • 50g krupicového cukru
  • ½ lžičky sušeného droždí

 

Náplň

  • Džem, marmeláda, povidla, maková náplň (recept na povidla i makovou náplň najdete na konci receptu)

 

Postup:

V míse smíchejte hladkou mouku, změklou heru, vlažné mléko (nikoliv vařící), cukr a sušené droždí. Promíchejte.

Těsto vyklopte na pomoučněný vál. Vyválejte z něj asi tak 0,25cm silné těsto nebo pro větší šátečky 0,5cm do tvaru čtverce nebo obdélníku. Podle potřeby podsypávejte moukou. Těsto nekyne, rovnou tedy přejděte k válení těsta.

Nyní těsto nakrájejte na malé čtverečky – 5×5 centimetru bude tak akorát.

Doprostřed každého čtverečku dejte náplň. Zkuste si jeden zabalit a uvidíte, kolik se jí tam vejde, aby  nevytékala.

Šátečky zabalíte tak, že k sobě dáte všechny okraje a zmáčknete. Postup opakujte s celým těstem. Náplň nesmí být tekutá, jinak by se vylila ven.

Zabalené šátečky dejte na plech vyložený pečícím papírem. Kdo chce pěkně dozlatova upečené šátečky, potře rozšlehaným vajíčkem.

Z jedné várky uděláte 2 velké plechy plné šátečků.

Pečte v předehřáté troubě na 210 stupňů 10 minut. Šátečky nepotřené vajíčkem nebudou tak hnědé, počítejte s tím při jejich pečení, aby se nepřipálily.

 

TIP: šátečky můžete nakonec ještě posypat drobenkou nebo ozdobit rozinkou.