Každý z nás má svůj ověřený a originální recept na bramborový salát. Když jsem ještě bydlela u rodičů naučila mě maminka ten svůj. Jak roky plynuly  a moje chutě se začaly měnit změnilo se částečně i složení salátu. Každý rok na Štedrý den děláme obrovský hrnec tohohle salátu. Už teď se ho nemůžu dočkat, protože rok čekání je dlouhá doba. Máme totiž jednu tradici a to je, že bramborový salát jíme jen jednou ročně. Bramborový salát miluju, ale i přesto tuhle tradici držím už 10 let. Možná jsme tu tradici vymysleli, protože se nám s ním nechce víckrát do roka dělat…kdoví. Vy ho ale můžete dělat po celý rok. Porovnejte váš tradiční salát s tímto a napište jak vám salát chutnal nebo jak děláte salát u vás doma.

Suroviny

  • 1500g brambor (typ A)
  • 500g mražené směsi mrkve a hrášku
  • 500g vepřové šunky vcelku
  • 400g sklenice sterilované směsi na bramborový salát (váha po okapání)
  • 200g bílého jogurtu (selský, ne nízkotučný)
  • 110g majonézy (kupuji Poličanku-v sáčku, Hellmans se mi neosvědčil)
  • 4  natvrdo uvařená vejce
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 3 lžičky soli (nebo podle chuti)
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 lžička-2 lžíce cukru (dávám 2 lžíce, protože cukr chutě salátu vytáhne, ale jinak kyselí jogurt osladí)

Příprava

Brambory umyjte a uvařte ve slupce doměkka. Pomocí nože zkuste jednu bramboru rozříznout a podle toho pokračujte ve vaření nebo ne. Rozvařené brambory by se v salátu při míchání rozsypaly.

Vychladlé brambory oloupejte a nakrájejte na menší kostičky (asi tak centimetr). Dejte je do velké mísy do které přidejte i šunku nakrájenou na ještě menší kostičky. 

Sterilovanou zeleninu dejte do síta a nechte 10 minut okapat. Voda ze zeleniny by salát naředila a to by nebylo dobré. 

V malém hrnci uvařte vajíčka natvrdo (8-10 minut) a po vychladnutí je oloupejte. Vajíčka nakrájejte na kráječi na vajíčka nebo nožem na malé kostičky. 

Mraženou směs hrášku a mrkve dejte do horké vody a povařte do měkka (5-10 minut). 

Do velké mísy s bramborami přidejte i sterilovanou zeleninu, vajíčka a uvařenou směs hrášku s mrkví. Vše se bude míchat až po přidání dresinku. 

Teď si připravte jinou (menší) mísu do které dáte jogurt, majonézu, cukr, sůl, pepř a hořčici. Vše dobře promíchejte. Dresink nechte 10 minut odležet a poté znovu promíchejte. Cukr se tak stihne rozpustit a chutě už budou lépe propojené. Dresink se připravuje zvlášť, abyste mohli hezky vše dohromady promíchat. Nestane se vám tak, že v salátu narazíte na nerozmíchanou sůl, kousky cukru nebo že se dlouhým mícháním mícháním rozpadnou brambory.

Připravenou jogurtovou majonézovou směs nalijte na salát a teď už konečně můžete vše promíchat.

Salát je hotový tak ať vám chutná. Šťastné a veselé

 

 

 

Skladování: v lednici