Tradice cheesecaku ke každým narozeninám v rodině pokračuje a protože byl na řadě s narozeninami začala jsem vymýšlet jak bude dort vypadat. Každé narozeniny nás prosí ať mu všichni dám bonboniéru mořských plodů a tak mě napadlo že mu jí nejen koupím, ale také rovnou zakomponuji do dortu. Čokoládový cheesecake jsem posypala celou bonboniérou mořských plodů aby se s bonbony dostalo na všechny, ale něco tomu ještě chybělo. K moři patří písek a tak jsem z namletých piškotů vytvořila jedlý písek a dort s ním posypala. Mořské plody vypadají jako mušle, takže to vypadá jako mušle na pláži. Po předání dortu začaly rychlostí blesku mizet bonbony . Když se dort začal krájet nebyl už na něm skoro žádný bonbon, chvilku na to zmizel i dort. Pro mě je to ale znamení že dort chutnal a to je hlavní.

SurovinY

Korpus:

  • 130g čokoládových sušenek Bebe dobré ráno (1 balení)
  • 100g rozpuštěného másla

    Náplň

  • 400g hořké čokolády
  • 200g čerstvého sýra* (typu Philadelphia, Palouček (Lidl) nebo jako náhrada i pomazánkové máslo bez příchuti)
  • 250g měkkého tvarohu
  • 250ml smetany ke šlehání

Poleva:

  • 150g hořké čokolády
  • 150ml smetany ke šlehání

Na ozdobu:

  • 1 bonboniera mořských plodů
  • Pár piškotů

Číslovka:

  • Hořká, mléčná nebo bílá čokoláda

 

Příprava

 

 

Korpus:

  • Sušenky rozmixujte na prášek. Další možností je dát sušenky do igelitového sáčku nebo přikrýt potravinovou fólií a rozválet válečkem.
  • Máslo rozpusťte a smíchejte se sušenkami.
  • Připravte si kulatou formu na dort. Dno formy vykládám pečícím papírem vystřiženým do tvaru kruhu aby šel dort po ztuhnutí lépe přenést. Na dort používám formu s rozebíratelným bokem. Ze silikonových nebo napevno spojených forem se cheesecake hůře dostává a pokud ve formě budete dort rovnou krájet hrozí proříznutí nebo poškrábání formy.
  • Sušenkový korpus vysypte na dno formy a upěchujte. Prsty nebo válečkem korpus uhlaďte. Formu dejte na 15 minut do lednice nebo na 5 minut do mrazáku aby korpus ztuhnul.

Krém:

  • Čokoládu (400g) rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlnce (po 15 sekundách promíchejte). Rozpuštěnou čokoládu nechte ochladit na pokojovou teplotu.
  • Na krém smíchejte pomazánkové máslo, tvaroh a vychlazenou šlehačku. Stačí jen krátce promíchat, protože po přidání čokolády se bude krém ještě šlehat.
  • Rozpuštěnou čokoládu přidejte za stálého míchání do směsi na krému. Dobře promíchejte aby v krému nezůstaly kousky čokolády.
  • Připravte si metličku nebo elektrický šlehač a krém vyšlehejte. Po chvilce začne krém houstnout a to je přesně to co potřebujeme. Dávejte pozor abyste krém nepřešlehali. Stačí 30-60 sekund aby krém trochu zhoustnul. Při delším šlehání bude krém moc tuhý. Už se mi to stalo a je docela obtížné pak tak tuhý krém rozetřít.
  • Krém nalijte na korpus a rozetřete do roviny. Můžete i klepnou formou o linku aby v krému nezůstaly vzduchové bubliny. Formu vraťte do lednice a nechte hodinu vychladit.

Poleva:

  • Asi tak půl hodinky před koncem přiveďte k varu smetanu ke šlehání a po odstavení vmíchejte na kousky nakrájenou čokoládu. Míchejte metličkou dokud se čokoláda úplně nerozpustí. Směs začne viditelně houstnout a hlavně v ní nejsou žádné kousky čokolády.
  • Polevu nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Nesmí být horká aby nerozpustila krém.
  • Vychladlou polevu nalijte na dort a rozetřete do stran. Formou lehce zahýbejte nebo klepněte o linku aby se poleva vyrovnala. Nyní můžete naposledy dát dort do lednice. Tentokrát na minimálně 4 hodiny. Doba tuhnutí dortu závisí na druhu použité čokolády a pomazánkového másla. Můžete to být pár hodin, ale také přes noc. Správně ztuhlý dort poznáte tak, že po obkrojení dortu můžete odstranit formu aniž by se dort roztékal do stran.

Ozdoba:

Písek z piškotů: piškoty namelte v robotu nebo rozemelte váleček. Písek z piškotů můžete nasypat jen na dort nebo pokud máte dort na větším tácu i kolem dortu.

Mořské plody naskládejte na dort a můžete jich pár rozložit kolem dortu. Hezky budou vypadat i pokud máte dostatečně velký tác na který mořské plody položíte do písku z piškotů.

 

Číslovka:

Čokoládu rozpusťte ve vodní lázni nebo mikrovlné troubě. V mikrovlnce to bude trvat okolo 20-30 sekund, v polovině ale zastavte a čokoládu promíchejte.

Rozpuštěnou čokoládou napište pomocí sáčku nebo lžičky číslice na pečící papír (podložte ho něčím tvrdým aby se při přenášení neprohýbal). Nebo pokud máte vykrajovátka ve tvaru číslic můžete nalít čokoládu do nich a nechat ztuhnout. Ve vykrajovátkách ale musí být dostatečně vysoká vrstva aby při vyndavání číslice nepopraskaly.

Číslice dejte ztuhnout do lednice na pár minut nebo do mrazáku.

Po ztuhnutí už stačí číslice přilepit na přední stranu dortu nebo zapíchnout do dortu.

 

Dort je nyní hotový. Dobrou chuť.

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny