Vietnamskou kávu jsem si zamilovala po prvním doušku. Už jen ta příprava je velice zajímá. Káva se připravuje pomocí kovového filtru (vietnamského phin filtru). Do filtru se nasype káva, spaří se malým množstvím vody a poté se teprve zalijte horkou vodou. Ještě zajímavější je to, že se filtr postaví na hrnek, ve kterém je slazené kondenzované mléko a několik minut do něj kapku po kapce překapává. To je něco jiného než když ráno zalijete instantní kávu vodou a je hotovo.

Když jsem si tuto kávu dala v Sapě byla jsem z toho dost vyjukaná. Nechápala jsem, jak se to pije a co s tím mám dělat. Jedna paní, která seděla kousek vedle to na mě asi viděla a přišla mi to vysvětlit. Vietnamská káva se dá udělat i studená, ta se bude hodit v létě.

Napadlo mě, že bych kávu mohla udělat i jako nanuk. Osvěžující, kávový nanuk z vietnamské kávy. To zní skvěle! Důležité je použít vietnamskou kávu. Má dost originální chuť, docela výraznou a proto nevím, jak by nanuky chutnaly s jiným kafem. Teda určitě by byly dobré, jen by nechutnaly jako vietnamská káva😊. Info o tom, kde seženete vše potřebné, najdete v receptu.

 

Budete potřebovat:

  • 100ml vroucí vody
  • 3 lžíce slazeného kondenzovaného mléka (Salka)
  • 2 lžíce vietnamské kávy
  • Phin filtr na překapání kávy

 

Toto množství vystačí na 2 nanuky. Podle toho, kolik budete chtít nanuků, množství znásobte. Do phin filtru se více vody nevejde. Je potřeba kávu připravovat postupně, jednu várku po druhé.

 

Vietnamská káva

Kávu jsem koupila v Tamda food v pražské tržnici Sapa. Není drahá, myslím, že stála okolo 80 korun. Je už namletá.

 

Phin filtr

Kovový filtr pro překapání kávy. Mám ho z www.kopiluwak.eu.

 

Příprava:

Do hrnku dejte 3 lžíce slazeného kondenzovaného mléka.

Kávu dejte do phin filtru, ten postavte na hrnek. Zakryjte sítem a spařte malým množstvím vody (2 lžíce). Poté pomalu přilijte zbytek vody. Nechte překapat.

Kávu se Salkem promíchejte a nechte zcela vychladnout.

Vychladlou kávu opět promíchejte a přelijte do forem na nanuky.

Nanuky dejte do mrazáku na 4-6 hodin.

Až si budete chtít na nanucích pochutnat, stačí formu dát pod horkou vodu, dokud nanuky nepovolí. Stačí 15-20 sekund.

 

Poznámky k receptu

  • Množství kávy, Salka i vody si můžete upravit k vaší zkušenosti. Já jsem zkoušela 4 různé várky a nejvíce jsem byla spokojená s touto.
  • Je zajímavé, jak mražením pití i jídlo změní chuť. Jako první jsem nanuky dělala z vietnamského kafe tak, jako ho vždycky dělám. Je dostatečně silné, a přesto byly nanuky skoro bez chuti. Proto jsem musela všeho použít více.