Cold brew se momentálně stalo mým nejoblíbenějším přítelem. Příprava zabere minutku a zbytek za mě udělá lednice. Škoda jen, že za mě ještě někdo nemůže uvařit a uklidit:-D. Cold brew se připravuje za studena – čerstvě namletá káva se zalije studenou vodou a nechá se v lednici 12-24 hodin. Řekla jsem si, že když je tak dobrá, mohly by z ní být dobré i nanuky a nemýlila jsem se😊.
Cold brew
Na výrobu nanuků budete potřebovat: mletou kávu, vodu, cukr, misku a tvořítka na nanuky. Nejdřív si připravíte klasické cold brew a pak už ho jen rozlijete do forem.
Poznámka: Nezapomeňte si kávy vyrobit o něco více, než budete potřebovat na nanuky, ať si můžete taky sklenku dát.
Suroviny:
- 20g kvalitní zrnkové kávy
- 160ml vody
- Miska
- Mlýnek na kávu
+
- 100ml mléka nebo smetany 10%
- 20-40g třtinového cukru
Káva:
Pro tento recept mám 2 skvělé tipy: kávu India Mysorre s tóny karamelu a Kopi Java Jampit s lehce kořenitou chutí. Kávy mám z www.kopiluwak.eu. Na výběr je i mletá káva, ale pro tento recept určitě zvolte zrnkovou.
Postup:
Kávu namelte na střední hrubost. Jemná se na cold brew nehodí, hrubší klidně být může.
Poté kávu zalijte vodou a promíchejte. V uzavřené nádobě dejte do lednice a nechte 12-24 hodin. Pro výraznější chuť 24 hodin, pro méně 12 hodin.
Kávu přeceďte přes jemné síto nebo filtr. Můžete použít třeba Hario filtr vyložený papírovým filtrem.
Kávu smíchejte s cukrem, dobře rozmíchejte a přidejte i mléko.
Rozlijte do tvořítek na nanuky a dejte zmrznout.
Pro vytáhnutí nanuku dejte formu pod horkou vodu na 15-20 sekund. Až se nanuk uvolní, vytáhněte.
Krásné letní dny přeje Verča!