Cold brew = nejlepší přítel na léto. Příprava zabere minutku a zbytek za vás udělá lednice. Připravuje se tak, že namletá káva se zalije studenou vodou a nechá se v lednici 12-24 hodin. Řekla jsem si, že když je tak dobrá, mohly by z ní být dobré i nanuky a nemýlila jsem se😊. Tyto nanuky navíc obsahují kardamom – celé tobolky a ty nanukům dodají příjemnou kořenitou chuť.
Cold brew s mlékem
Na výrobu nanuků budete potřebovat: mletou kávu, kardamom, vodu, cukr, misku a tvořítka na nanuky. Nejdřív si připravíte klasické cold brew a pak už ho jen rozlijete do forem.
Poznámka: Nezapomeňte si kávy vyrobit o něco více, než budete potřebovat na nanuky, ať si můžete taky sklenku dát.
Suroviny:
- 20g kvalitní zrnkové kávy
- 160ml vody
- 2-4 tobolky kardamomu
- Miska
- Mlýnek na kávu
+
- 100ml mléka nebo smetany 10%
- 20-40g třtinového cukru
Kardamom
Tobolky kardamomu koupíte například na www.shams.cz. Pro výraznější chuť kardamomu použijte 4 tobolky, pro slabší nádech 2 tobolky.
Káva:
Pro tento recept mám 2 skvělé tipy: kávu India Mysorre s tóny karamelu a Kopi Java Jampit s lehce kořenitou chutí. Kávy mám z www.kopiluwak.eu. Na výběr je i mletá káva, ale pro tento recept určitě zvolte zrnkovou.
Postup:
Kávu namelte na střední hrubost. Jemná se na cold brew nehodí, hrubší klidně být může.
Kardamom trochu zmáčkněte paličkou nebo v hmoždíři. Lépe se tak uvolní jeho chuť. Kardamom můžete do kávy přidat celý, tedy jako tobolku anebo z něj vyndat jen ta černá semínka uvnitř. Chuť kardamomu se ukrývá právě v nich.
Poté kávu zalijte vodou, přidejte kardamom a promíchejte. V uzavřené nádobě dejte do lednice a nechte 12-24 hodin. Pro výraznější chuť 24 hodin, pro méně 12 hodin.
Kávu přeceďte přes jemné síto nebo filtr. Můžete použít třeba Hario filtr vyložený papírovým filtrem.
Hario filtr
Kávu smíchejte s cukrem, dobře rozmíchejte a přidejte i mléko.
Rozlijte do tvořítek na nanuky a dejte zmrznout.
Pro vytáhnutí nanuku dejte formu pod horkou vodu na 15-20 sekund. Až se nanuk uvolní, vytáhněte.
Krásné letní dny přeje Verča!