Roste vám na zahradě křen a nevíte, co s ním? Asi nejjednodušší je ho naložit. Pamatuju si, jak nám u rodičů na zahrádce rostl křen. Jednou se tak rozrostl, že se ho taťka rozhodl zbavit. Kopal a kopal, stále dál a dál a křen nekončil. Nakonec, když už to byla plocha asi 2 metry čtvereční to vzdal:-D. Bohužel jsme o tuhle zahrádku přišly, ale jsem si jistá, že tam křen ještě roste a nový majitel se ho taky jen tak nezbaví:-D.
Tenhle recept je taková klasika. Křen si kupuju na farmářském trhu, oloupu ho a naložím. Jelikož nemám moc velké množství, je to jen pár skleniček. Křen tedy nezavařuji, jen naložím a dám do lednice.
Suroviny
- 150g strouhaného křenu
- 100g vody
- 50g slunečnicového oleje
- 25g octa (kvasný lihový)
- 16g cukru (1 lžíce)
- ½ lžičky soli
Postup
Křen oloupejte a nastrouhejte na struhadle najemno. Promíchejte se zbytkem surovin a naplňte do sklenic.
Sklenice musí být čisté a suché, aby křen dlouho vydržel.
Skladujte v lednici