Recept na domácí musli tyčinky z ovesných vloček, chia semínek, arašídového másla a kokosového oleje. Vzhledem ke složení mají tyčinky vysoký obsah vlákniny i bílkovin. Neobsahují přidaný cukr a jsou připravené pouze z rostlinných produktů (ano jsou tak vhodné i pro vegany). Také žádné mléko ani máslo – takže ani laktózu neobsahují.
Chutnají po arašídech, jsou křehké a navíc mají dlouhou trvanlivost. Dělám je i na cesty. Dlouho jsem hledala sušenky nebo tyčinky, které bez problému zvládnou teplo. Dost věcí které jsem zkoušela byly za pár hodin v nepoživatelném stavu anebo vypadaly naprosto příšerně. Tyhle tyčinky ale zvládly i celodenní tůru po vrcholcích Krkonoš a to při 32 stupních, také celodeňák na kole a další výlety. Je to ideální svačina na cesty, protože když přežily tohle, přežijí cokoliv. Je to proto, že na nich není, co by se zkazilo. Všechny suroviny byly trvanlivé i před upečením a tak vám vydrží v dóze i několik měsíců😊
Množství: 1 plech
Doba přípravy: 15 minut
Doba pečení: 15-20 minut
Budete potřebovat:
- 200g jemných ovesných vloček
- 100g arašídového másla
- 20g chia semínek
- 30g kokosového oleje
Příprava:
Ovesné vločky nasypte na plech. Trochu plechem zaklepejte, ať je vloček všude stejně.
Vložte do trouby a na 180 stupňů opékejte 10 minut. V polovině promíchejte. Až lehce zhnědnou, vyndejte. U jiné trouby se čas může o něco lišit.
Nyní v míse smíchejte pražené ovesné vločky, chia semínka, arašídové máslo a kokosový olej. Použila jsem máslo z pražených arašídů- dole najdete recept. Promíchejte a těsto je hotové. Kdo chce, může přidat i sušené ovoce, například brusinky nebo taky kousky ořechů.
Velký plech vyložte pečícím papírem a těsto na něj vyklopte. Pomocí válečku těsto vyválejte od stran. Těsto také můžete zakrýt pečícím papírem a vyválet přes něj nebo ho posypat hladkou či ovesnou moukou aby se nelepilo.
Pečte v troubě předehřáté na 175 stupňů 15-20 minut. Až tyčinky lehce zhnědnou jsou upečené.
Tyčinky nechte 10 minut vychladnout, teprve poté nakrájejte na jednotlivé tyčinky. Teplé jsou velice křehké tak je lepší počkat až se zpevní.
TIP: Tyčinky + arašídové máslo= dobrota 😊
Proč se ovesné vločky praží? Mají pak výraznější chuť, pražené zkrátka chutnají lépe.
Skladování: při pokojové teplotě
Trvanlivost: dlouhá. Přesně jsem to neměřila, ale určitě to bylo několik týdnů