Jak připravit africké mukimo – kaši z brambor a další zeleniny. Většinou se používá zelená zelenina, nejčastěji hrášek. Kaše je potom krásně zelená. Já jsem si recept trochu upravila a přidala i mrkev a kukuřici. Každý recept má tisíce podob a i v Keni se tento recept upravují, podle chuti. Myslím, že by se na mě za přidáním mrkve a kukuřice určitě nezlobili😊.
Libí se mi, jak kukuřice, hrášek a mrkev dodá kaši sladkou chuť. K mukimo se hodí pečené maso, steaky i různé omáčky s masem nebo bez masa. Mukimo můžete podávat i samotné jako hlavní jídlo. Když ho podávám samotné, posypu ho strouhaným sýrem anebo přidám smaženou cibulku. Naposledy jsem k němu dělala steak, to byla taky dobrota.
Tuhle africkou zelenou kaši určitě vyzkoušejte, bude velice mile překvapeni:-).
Suroviny:
- 750g brambor, ideálně typu C
- 450g mraženého hrášku s mrkví
- 160ml plnotučného mléka (lze nahradit i vodou)
- 100g mražené kukuřice
- 2 lžíce másla
- 2 lžičky mořské soli
- ½ lžičky kuliček černého kampotského pepře (nebo mix červeného, bílého a černého)
Kampotský pepř
Skvělý pepř, který dodá vašim jídlu jedinečnou chuť. Do kaše můžete použít jen černý pepř anebo mix černého, červeného a bílého. Pepř namelte až těsně před podáváním, ať si zachová maximum chuti.
Více o kampotském pepři na www.kampotskypepr.cz
Postup:
Brambory oloupejte a nakrájejte na kousky. Uvařte doměkka.
Hrášek, mrkev a kukuřici dejte do jiného hrnce, zalijte vodou a uvařte (stačí 5-10 minut). Mrkev musí být uvařená do měkka, aby šla dobře rozmačkat. Poté zeleninu přeceďte a nechte okapat.
Brambory rozmačkejte na kaši a přidejte do ní mléko a máslo. Promíchejte.
Uvařenou zeleninu (mrkev, hrášek a kukuřici) dejte zpátky do hrnce, ve kterém jste ji vařili. Rozmačkejte ji šťouchadlem na brambory. Zelenina může být rozmačkaná úplně anebo ji můžete rozmačkat jen zčásti, aby byly v kaši kousky.
Poté zeleninu přidejte k bramborové kaši a vše promíchejte.
Kampotský pepř čerstvě namelte a přidejte společně se solí do kaše. Pepř přidejte do kaše anebo s ním kaši posypejte.
Jak kaši podávat?
Můžete udělat kopečky, jako se dělají z rýže. Nebo kaši dejte do velkého talíře.
Podávejte samotné, se sýrem, smaženou cibulkou anebo s pečeným masem či steakem.
TIP: Tato kaše se hodí i jako příloha k řízku. Rodiče mi dali dva řízky, tak jsem to vyzkoušela a bylo to vynikající.