Mug caky jsou rychlou svačinkou nebo snídaní, navíc je zábava je dělat. Jen všechno smícháte, dáte do hrnku a sledujete, jak v mikrovlnce roste a roste. Pak to cinkne a snídaně je hotová😊. Nevím jak vy, ale já celou dobu hrnek v mikrovlnce sleduju, protože mě to baví. Máte to stejně? Teda u jídla ne, ale jen u Mug caku, který vyroste až nad hrnek. Někdy to vypadá, že snad přeteče, ale ne.
Tyhle hrníčkové dezerty jsou ideální pro lidi, co při upečení dortu nedokáží odolat a pak toho litují. Takhle upečete jen jeden kousek, což je přesně jedna porce. Nemáte tedy už víc co sníst. Asi to budu dělat častěji😊.
Do těsta jsem použila jen pár základní surovin – kokosovou mouku, kakao, třtinový cukr, vajíčko…Mimochodem tento recept je bezlepkový, protože jsem použila kokosovou mouku. Na ozdobu pak můžete použít cokoliv – v mém případě to byla chilli čokoláda a višňový džem s čokoládou od Chilli doctor. Koláč mi totiž chutnal jako brownies a ten si polévám čokoládou vždycky. Nebo taky arašídovým máslem, to jsem ale neměla.
Suroviny na 1 porci:
- 35g mléka
- 30g rozpuštěného másla
- 20g kokosové mouky
- 12g hořkého kakaa
- 20g třtinového cukru *
- 2 vejce vel. M
- ¼ lžičky kypřicího prášku do pečiva
- Na ozdobu: višňový džem s čokoládou a hořká čokoláda, vše od Chilli doctor
*Kdo chce, může ubrat nebo použít čekankový sirup
Hrnek: Použila jsem hrnek o objemu 350ml. Normální hrnky jsou menší, takže buď použijte nějaký větší anebo těsto rozdělte do dvou.
Nemáte váhu?
Všechno jsem vám změřila pomocí sady odměrek (mám je z Tesca, ale mají je i v Tescomě nebo Banquetu).
Použijte 2 lžíce mléka, 2 lžíce kokosové mouky, 2 lžíce hořkého kakaa, 2 lžíce třtinového cukru, 2 vejce, 2 lžíce rozpuštěného másla a ¼ lžičky kypřicího prášku do pečiva. Když se na ten recept dívám, tak se to bude dobře pamatovat, protože je to samá dvojka, akorát ten kypřicí prášek to kazí:-D.
Kokosová mouka Sense coco
Hořké kakao Fair trade
Chilli čokoláda a chilli džem
Čokoládu jsem použila bílou s Habaňero papričkami. K tomu višňový džem s čokoládou. Oboje je z www.thechillidoctor.cz. Džem pálí jen trošku a čokolády stačí dát kostičku nebo dvě a bude to tak akorát pikantní:-P. Kombinace čokolády a chilli mě nikdy nepřestane bavit:-).
Postup
Máslo zahřejte do rozpuštění a nechte trochu vychladnout.
Mezitím dejte všechno do misky, přidejte vlažné máslo a metličkou dobře promíchejte.
Hrnek dejte do mikrovlnky na maximální výkon na 2-3 minuty. Já jsem to dělala u Jardy v práci, kde je hodně stará mikrovlnka a je už slabší. Trvalo mi to 3 minut. U novějších typů by podle mě měli stačit 2 minut.
Uvidíte, vyzkoušejte a zapište si čas pro příště. Koláč můžete upéct méně jako brownies anebo více jako klasický koláč.
Nakonec koláč ozdobte čokoládou nebo podle chuti a můžete podávat.