Recept na jednoduchý mrkvový salát s cukrem citrónem. Na tenhle salát jsem pyšná, protože jsem ho udělala z vlastnoručně vypěstovaných mrkviček. Moc nám jich na zahradě nevyrostlo, ale to nevadí, alespoň něco. Říkala jsem si, že si ty mrkvičky zaslouží něco speciálního, takže jsem použila organický citrón a Fairtrade třtinový cukr.
Podle mě je škoda ke kvalitní surovině dávat ten nejlevnější krupicový cukr a chemicky ošetřený citrón. Nevím, jestli je to na výsledné chuti až tak moc znát, ale mé tělo je za tu volbu určitě vděčné😊.
Suroviny:
- 150g mrkve – 3ks
- 120ml vody
- 40g třtinového cukru
- 16g šťávy z organického citrónu
Třtinový cukr
Fair trade třtinový cukr v bio kvalitě mám z – www.fairtradecentrum.cz. Líbí se mi jeho jemná chuť. Některé třtinový cukr (zejména ty tmavší) mají hodně výraznou chuť a ta by mi do salátu neseděla, tenhle je ale moc dobrý.
Organický citrón – sehnala jsem ho v Lidlu. Mají tam velkou nabídku organických potravin.
Postup
Mrkev jsem umyla kartáčem na ovoce a zeleninu. Přišlo mi škoda jí loupat, protože byla čistá a slupka tenká jako u nových brambor. Jen jsem ji tedy umyla a rovnou nastrouhala najemno.
Vodu jsem smíchala s třtinovým cukrem a přidala 16g šťávy z organického citrónu. V mém případě to byla půlka citrónu. Zapomněla jsem vám to změřit na lžičky, jak jsem zvyklá všechno vážit. Řekla bych, že to budou tak 2 lžičky? Po zamíchání jsem počkala pár minut, až se cukr rozpustí a teprve potom jsem přidala mrkev.
Salát rovnou podávejte nebo ho dejte vychladit do lednice.
Poznámka: V salátu jsou mrkve z naší zahrádky, ale jako dekorace vpravo na fotce jsou už kupované mrkve – zase tolik mi jich na zahradě nevyrostlo. Vlastně to byly jen ty tři:-D