Mrkový khír je indický dezert z mrkve a mléka. Pokračuji v objevování indických dezertů a na khír jsem se strašně těšila. Byla jsem zvědavá, jak může mrkvový puding chutnat. Tento dezert mi hned zachutnal, je tam kardamom a ten mám moc ráda. Khír se většinou podává posypaný oříšky anebo kokosem. Chtěla jsem použít pistácie, ale měla jsem jen pár mandlí.
Podle mě bude mrkev v tomto podání chutnat i dětem. Jen jim asi nesmíte říct, že tam je. Je sladký a chuťově byste vůbec neřekli, že je vyrobený z mrkve.
Indické dezerty mě baví, protože mě vždycky překvapí😊.
Suroviny:
- 500g plnotučného mléka
- 170g mrkve
- 50g krupicového nebo třtinového cukru
- 2 lžíce ghí
- ¼ lžičky mletého kardamomu
- 6 snítek šafránu
- +mandle nebo pistácie na ozdobu
Množství: 2 porce
Postup:
- Šafrán dejte do malé misky. Přidejte 1 lžíci vroucí vody a nechte 10 minut stát. Pustí barvu.
- Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno.
- Připravte si wok nebo nepřilnavou pánev. Přidejte ghí a zahřejte. Mrkev nasypte do rozpáleného ghí a 5 minut opékejte (za stálého míchání).
- Nyní mrkev zalijte mlékem a přidejte i cukr, kardamom a vodu se šafránem.
- Přiveďte k varu. Nyní budeme khír redukovat. Je potřeba ho zahustit. Na střední teplotu za stálého míchání vařte do zhoustnutí. Nepřilnavá pánev je hodně velký pomocník, v kovovém hrnci by se dezert hodně přichytával ke dnu.
- Změřila jsem, kolik jsem měla na konci, kdy měl khír ideální konzistenci – 375 gramů. Množství se tedy snížilo přibližně na polovinu. Kdybyste nevěděli, můžete přelít obsah pánve do misky na váze a zkontrolovat si váhu. Budete vědět, jestli máte ještě pokračovat.
- Na konci dezert zvažte a pokud by to bylo málo, přidejte mléko až do 375 gramů (nemusí to být úplně přesně).
- Mrkvový khír je hotový. Podávejte ho teplý či studený. Na ozdobu se používají opečené pistácie nebo mandle. Můžete použít i krátce opečený kokos. Dejte ho na suchou pánev a za stálého míchání opékejte, dokud nezezlátne.
Poznámky k receptu:
- Plnotučné mléko dodá dezertu smetanovější chuť, použít lze samozřejmě i polotučné.
- Pokud nemáte ghí, použijte máslo nebo kokosový olej.
- Cukr lze použít bílý krupicový, třtinový anebo sladidlo, na které jste zvyklí. Třeba čekankový sirup je vynikající.
- Šafrán lze vynechat, místo něj můžete použít špetku mleté kurkumy anebo nic.