Před necelým měsícem jsem si zavařila v pořadu Sama doma. Byla to pro mě obrovská zkušenost a jsem za tuhle možnost strašně ráda. Když mě z pořadu oslovili, nevěděla jsem, co tam mám vařit. Mělo se jednat o sezónní recepty, něco z podzimního ovoce a zeleniny. Nakonec jsem po dlouhém vybírání vybrala cibulový koláč a mrkvové šátečky. Konečně jsem se k tomu dostala a sepsala pro vás tento recept.
Mrkvové šátečky jsem plnila povidly, protože se to k sobě perfektně hodí. Vždycky, když používám mrkvové těsto jsou povidla sázka na jistotu. Dají se použít i kyselejší džemy nebo marmelády, ale povidla jsou povidla. Povidla si dělám v troubě, kdo byste chtěli recept, tak tady je: Povidla z trouby.
Šátečky nám doma zachutnaly natolik, že je budu dělat i jako vánoční cukroví. Jen trochu zmenším velikost, aby byly tak akorát do pusy.
Těsto:
- 350g polohrubé mouky
- 250g hery
- 200g najemno nastrouhané mrkve
- 1 vejce vel. M
- 1 kypřicí prášek do pečiva (12 gramů)
Náplň:
- Švestková povidla
Postup:
- Připravte si velkou mísu nebo kuchyňského robota. Do mísy dejte mouku, hery, vejce, kypřicí prášek a najemno nastrouhanou mouku. Dobře propracujte. Těsto je docela měkké, tak to jde snadno.
- Nyní těsto dejte tak na hodinu do lednice. Nutné to není, ale protože je těsto o něco měkčí, budete muset dobře podsypávat (zespoda i zezvrchu). Když spěchám, také ho nedávám do lednice a jde to.
- Těsto vyklopte na pomoučněný vál a vyválejte. Šátečky by neměly být úplně tenké, jinak se budou špatně přenášet a trhat. Těsto dělám asi 0,5cm vysoké. Podle potřeby podsypávejte hladkou moukou.
- Nožem těsto okrájejte do tvaru čtverce nebo obdélníku Poté ho rozkrájejte na čtverečky. Pro velké šátečky dělejte čtverce 10×10, pro malé 5×5 nebo něco mezi tím. Přebytečné těsto propracujte a až doděláte tohle znovu vyválejte a vykrájejte (jako u lineckého). Krájení jde skvěle s kolečkem na pizzu, je to a ním rychlovka.
- Doprostřed každého čtverečku dejte povidla. Do malých dávám 1 lžičku, do větších 2 lžičky, nebo tak nějak od oka😊. Pro usnadnění práce můžete použít cukrářský sáček, kterým se povidla dávkují jedna radost. Do sáčku musí být povidla tekutá, domácí jsou někdy tužší, pak by je bylo třeba povařit s troškou vody (a pak nechat vychladnout) anebo namísto sáčku použít lžičku.
- Šátečky můžete zabalit dvěma způsobit – spojit dva protilehlé okraje, takže bude náplň pěkně vidět. Nebo spojíte dva protilehlé okraje a pak i ty zbylé dva. Tím uděláte šáteček ve tvaru čtverečku. Okraje k době vždy přitiskněte, ať se při pečení nerozlepí.
- Šátečky přeneste na plech vyložený pečícím papírem. Nechte mezi nimi dostatečný rozestup, protože ještě zvětší svůj objem (skoro na dvojnásobek). Raději rozdělte šátečky mezi dva plechy, než aby se vám slepily.
- Pečte ve středu předehřáté trouby na 175 stupňů. Až těsto na okrajích začne zlátnout, vytáhněte. Malé se pečou 10-12minut, velké 15-25 (záleží na druhu trouby i velikosti šátečků).
- Upečené šátečky vyndejte z trouby, nechte vychladnout a pak teprve přeneste na talíř. Ještě teplé jsou docela křehké a mohly by popraskat.
- Šátečky posypte moučkovým cukrem.
Pár šátečků jsem na zkoušku naplnila fíkovým džemem. Je o něco sladší, než povidla, tak se ho nesmí dát moc. Tyhle šátečky jsem už šátečky ani nesypala moučkovým cukrem, protože už byly dostatečně sladké.
Mavis se přišla podívat, jestli mám pro ní něco dobrého na zub. Nakonec jí zaujala vůně květin a kávy.