Jednoduchý recept z mrkve a pár dalších surovin. Dělám ho velice často a tak bych se s vámi o něj chtěla podělit.
Skvělé je, že si ho můžete vždy upravit podle aktuální chuti. Někdy dělám chilli verzi, hodně pálivou…měním dipy: zakysaná smetany s miso pastou, samotná zakysanka, hummus, sweet chilli omáčka, omáčka s arašídového másla, citronu, sójové omáčky a vody…Jindy zase placky udělám trochu větší a naplním jako takové tacos. Jindy je naopak udělám menší jako krekry akorát tak do pusy. Nebojte se tedy s receptem hrát a upravovat si ho. Je tam opravdu mnoho možností, ať nemusíte dělat stále jen ten jeden stejný recept dokola:-)
Suroviny
- 250 g najemno nastrouhané mrkve
- 1 vejce vel. M
- 60 g hladké mouky
- 1 stroužek česneku
- 1 lžička mletého římského kmínu
- ½ lžička soli
- 1/8 lžička mletého černého pepře
- Volitelně: čerstvý koriandr nebo petrželka
Dip s miso pastou:
- 140 g zakysané smetany
- 20-30 g cizrnové miso pasty SUNFOOD VM s.r.o.
- Špetka soli
- Volitelně: 1-2 lžičky citrónové šťávy
Mrkev oloupejte a nastrouhejte najemno. Přidejte utřený česnek, vajíčko, mouku, kmín, sůl a pepř. Ještě můžete přidat nasekaný koriandr nebo petrželku.
Promíchejte a pomocí lžíce vytvořte na plechu 9 placek. Vždy ho vyložte pečícím papírem nebo podložkou na pečení, ať se placky nepřilepí. Rozetřete je, ale zase ne úplně do tenka.
Pečte na 200 stupňů asi 30 minut, až okraje zezlátnou. Každý trouba je jiná, a proto respektuje zkušenosti s vlastní troubou.
Na dip smíchejte zakysanku s miso pastou. Pomocí metličky miso dobře rozmíchejte. Podle chuti přidejte více miso pasty, sůl anebo citrónovou šťávu.
Placky podávejte teplé nebo studené společně s dipem, do kterého si je můžete namáčet.
Tip na závěr
Pokud uvažujete o kariéře v kuchařství a hledáte inspiraci pro kvalitní životopis, doporučuji se podívat na online editor životopisu, který nabízí šablony životopisů nejen pro pozici kuchaře:-)