Vývar je základ každé omáčky nebo polévky. Různé kostky, bujóny tu chuť nemohou nahradit, ale z časových důvodů je používá docela dost lidí. Lze to ale vyřešit uvařením domácího zeleninového vývaru a jeho následným zmražením. Já jsem uvařila 5 litrů vývaru, ale klidně můžete udělat i větší várku. Perfektní je na to zavařovací hrnec do kterého se vejde několikrát víc než do největšího hrnce. Mražený vývar si před použitím můžete nechat rozmrazit nebo ho hodin do hrnce a zahřívat do rozpuštění. Uvařený vývar je vlastně zeleninová polévka, stačí troška zeleniny nebo nudliček vynikající polévka je hotová.
Suroviny
- 5 litru vody
- 4 velké mrkve
- 1 celer
- 2 petržele (bílé)
- 6 stroužky česneku
- 2 cibule
- 8 kuličky nového koření
- 8 kuličky černého pepře
- 2 větvička zelené perželky
- 2 lžíce oleje nebo sádla
Příprava
- Mrkev, celer a petržel oloupejte a nakrájejte na menší kusy. Není třeba dělat malé kostičky.
- V hrnci zahřejte olej nebo sádlo a zeleninu na něm osmahněte dohněda. Přidejte i neoloupanou na půl rozkrojenou cibuli. Řeznou plochou jí položte na dno hrnce aby se také opekla. Díky opečené zelenině bude mít vývar výraznější chuť. Jako poslední přidejte česnek který se bude opékat jen krátce.
- Přidejte všechno koření i větvičku petržele. Zalijte vodou a přiveďte k varu. Hrnec přiklopte pokličkou aby se voda začala vařit rychleji.
- Teplotu nastavte tak aby vývar jen probublával a takto vařte 2 hodiny.
- Posledním krokem je vývar přecedit přes cedník. Odstraňte tak všechnu zeleninu i koření.
- Vývar nechte zcela vychladnout. Do mrazáku nesmí jít teplý.
- Připravte si zip sáčky, igelitové sáčky nebo uzavíratelné dózy do kterých budete vývar přelévat. Sáček uzavřete, přelepte etiketou s názvem a datem nebo to jen napište na sáček fixou.
- Vývar rozdělte do sáčků po 500 nebo 1000 ml. Záleží na vás kolik vývaru běžně spotřebujete.
- Sáčky dejte do mrazáku a nechte zmrznou.
Použití: Sáček s vývarem si můžete přes noc nechat v lednici rozmrazit na následující den. Dejte ho ale do misky kdyby náhodou sáček protékal. Další možností je dát zmrzlý vývar do hrnce a zahřívat ho dokud se nerozpustí. Použít ho můžete na přípravu polévek nebo do omáček.
Skladování: v mrazáku
Tranlivost: několik měsíců