Farmářské trhy jsou plné čerstvých bylinek, ovoce a zeleniny. To mi bude v zimě chybět, protože v létě všechno chutná a voní jinak. Protože si chci i v zimě přidat bylinky do polévky nebo jiných receptů, nakoupila jsem jich víc a dala je zamrazit. Sušené jsou taky skvělé, ale mražené chutnají jako čerstvé.

S Jardou máme rádi kulajdu a koprovou polévku. Koupila jsem tedy několik svazků kopru. Teď už mám zamrazeno, snad nám to do příštího roku vydrží. Na trhu už více kopru neměli, ale příští týden si dojdu pro další a ten pro změnu zase zavařím ve sladkokyselém nálevu.

Chcete si taky uchovat kopr do vašich receptů? Mrkněte jak na to

 

Jak kopr zamrazit:

  • Čerstvý kopr 

 

Kopr proberte a vyházejte starý žlutý kopr. Odřízněte kořínky, pokud je na kopru nechali. Odřízněte i stonek na kterém nejsou lístky.

Teď když jste kopr zbavily většiny hlíny, můžete svazek kopru položit do velké mísy a zalít studenou vodou. Rukou kopr míchejte, aby se z nich vymyly i případné zbytky hlíny. Vodu slijte. Podívejte se jestli je na dně mísy nějaké hlína, pokud tam byla, raději ještě kopr znovu promyjte. Když jsem kopr promývala jen pod tekoucí vodou, hodně hlíny tam zbylo. Takhle je to účinnější a také v případě většího množství kopru i rychlejší než se s jednotlivými svazky promývat.

Kopr nechte kapat v sítu nebo ho rozložte na utěrku. Když na něm bude hodně vody slepí se při mražení k sobě.

Poté kopr nakrájejte nadrobno. Nakrájený kopr dejte do dózy nebo sáčku. Uložte do mrazáku a máte hotovo.

Poznámka: Kopr po zakoupení spotřebujte co nejdříve. Chutná nejlépe čerstvě zamražený, když je ještě pěkně zelený.

 

Použití: Odeberte si požadované množství kopru. Přidejte ho do polévky nebo jiného receptu, používejte stejně jako kopr čerstvý.

 

 

Skladování: v mrazáku

Trvanlivost: 1 rok