Jednoduchý recept na mražené pizza těsto. Ideální pro milovníky pizzy a hlavně pro případy, kdy nestíháte uvařit večeři. Těsto na vás v mrazáku počká několik měsíců, můžete si jich tedy předpřipravit kolik chcete (nebo kolik mrazák dovolí). Pak už jen stačí těsto vytáhnou, potřít kečupem nebo rajčatovou omáčkou a posypat šunkou, sýrem nebo čímkoliv co na pizzu dáváte. Není nutné těsto nechávat rozmrazit, rovnou ho můžete strčit do trouby a za 10-15 minut je večeře hotová.
SUROVINY
Na 2 pizzy:
- 300g hladké mouky
- 180ml teplé vody
- 2 lžičky sušeného droždí
- 1 lžíce oleje
- 1/4 lžičky soli
PŘÍPRAVA
- Ze všech surovin vypracujte pružné těsto.
- Těsto rozdělte na půl a z každé půlky vyválejte kolečko. Záleží na vás, jak těsto chcete vysoké. Já většinou dělám pizzu o něco menší, než je klasický velký plech. Pizzu také můžete válet rovnou na pečícím papíru.
- Pizzu podložte pečícím papírem, na kterém se pak bude pizza rovnou péct. Důležité je, aby pizza nesahala těsně k okrajům jinak by se po zmrznutí mohla k okraji papíru přilepit (nejde to pak dolů ani po upečení). Pizzu tedy dělejte minimálně o dva centimetry menší, než jsou okraje. Než pizzu dáte na papír posypte ho moukou. Pizza jde po upečení snadněji sundat.
- Pokud chcete pizzu s okraji zarolujte těsto směrem dovnitř a udělejte tak okraje po celé délce pizzy.
- Papír s těstem položte na rovnou podložku a společně s ní dejte pizzu do mrazáku. Zatím jí ničím nezakrývejte. Těsto musí být na rovném podkladu jinak by pizza byla zkroucená a mohla by v mrazáku popraskat. Když dělám hodně pizz dávám pizzy nad sebe a podložku dám jen pod tu co je úplně dole. Po zmrznutí vyndám pizzy z mrazáku a rozendám je. Možná budou trochu slepené, ale stačí je od sebe odtrhnout.
- Těsto nechte v mrazáku 30 minut nebo dokud nezmrzne.
- Mražené těsto vyndejte a zabalte do potravinové fólie. Těsto taje docela rychle, takže pokud máte pizz hodně vyndávejte je po kusech. Pečící papír nezastřihujte, jen ho před zabalením fólií ohněte přes vrchní část těsta).
- Připravenou pizzu dejte do mrazáku, než jí budete chtít použít:
Použití:
Odstraňte fólii a pizzu i s papírem dejte na plech. Pizzu potřete rajčatovou omáčkou nebo kečupem a ozdobte podle chuti (šunka, sýr, zelenina, žampiony…). Pečte v předehřáté troubě na středním roštu při teplotě 190 stupňů 12-15 minut. Raději mám méně upečenou, kdy je sýr ještě tekutý, když se pizza zapeče víc je už všechno zapečené (to ale zase chutná příteli). Brzy tu najdete recepty na nejrůznější druhy pizzy.
Skladování: v mrazáku
Trvanlivost: několik měsíců (musí být dobře zabalené fólií)