Mražená zrnka z kukuřičného klasu u nás nesmí v mrazáku chybět. Často jí používám na pizzu, do polévky a do dalších masových i zeleninových jídel. Takto zamražená kukuřice je vynikající na vaření a pečení, tedy pro tepelnou úpravu. Kukuřičné klasy se dají sehnat už od 10 korun, ale chce to vychytat jejich sezónu. Pro bio kvalitu pak můžete zavítat na farmářské trhy a koupit si nějaké klasy přímo od pěstitelů.

Suroviny

  • Kukuřičný klas

Příprava

  1. Kukuřici zbavte listů a odstraňte i vlákna kukuřice. Když je kukuřice oloupaná ještě jí nezapomeňte umýt.
  2. Protože budeme mrazit jen zrnka potřebujeme kukuřici okrájet. Nejlépe se to dělá tak, že kukuřici postavíte rovnější stranou směrem dolů a nožem od vrchní části řežete až dolů. Kukuřici pootočíte a pokračujte až na kukuřici nezbydou žádná zrnka. Zrnka se ukrajují docela blízko klasu. Když skoro ale nejde ukrojit znamená to, že jste blízko klasu, takže řežte o kousek dál.
  3. Z jednoho klasu získáte tak 200 gramů zrn, ale samozřejmě to dost záleží na velikosti klasu.
  4. Ze zrnek vyndejte vlákna kukuřice, pokud tam nějaká zůstaly.
  5. Kukuřici můžete nasypat rovnou do sáčku, vytlačit vzduch a dát do mrazáku. Pokud ale chcete zabránit slepení zrníček je lepší kukuřici rozsypat do tenké vrstvy na tác nebo plech. Dát ho do mrazáku a za hodinu kukuřici sesypat do sáčku. Důležité je, aby to bylo hned po vyndání z mrazáku, kukuřice nesmí stihnout rozmrznout.

 

Použití:

Na vaření i pečení (polévky, pizza, omáčky…). Není vhodná do čerstvých salátů-recept na mraženou kukuřici vhodnou pro studenou kuchyni se podíváme příště.

 

Skladování: v mrazáku

Trvanlivost: minimálně 6 měsíců