Mražená zrnka z kukuřičného klasu u nás nesmí v mrazáku chybět. Často jí používám na pizzu, do polévky a do dalších masových i zeleninových jídel. Takto zamražená kukuřice je vynikající na vaření a pečení, tedy pro tepelnou úpravu. Kukuřičné klasy se dají sehnat už od 10 korun, ale chce to vychytat jejich sezónu. Pro bio kvalitu pak můžete zavítat na farmářské trhy a koupit si nějaké klasy přímo od pěstitelů.
Suroviny
- Kukuřičný klas
Příprava
- Kukuřici zbavte listů a odstraňte i vlákna kukuřice. Když je kukuřice oloupaná ještě jí nezapomeňte umýt.
- Protože budeme mrazit jen zrnka potřebujeme kukuřici okrájet. Nejlépe se to dělá tak, že kukuřici postavíte rovnější stranou směrem dolů a nožem od vrchní části řežete až dolů. Kukuřici pootočíte a pokračujte až na kukuřici nezbydou žádná zrnka. Zrnka se ukrajují docela blízko klasu. Když skoro ale nejde ukrojit znamená to, že jste blízko klasu, takže řežte o kousek dál.
- Z jednoho klasu získáte tak 200 gramů zrn, ale samozřejmě to dost záleží na velikosti klasu.
- Ze zrnek vyndejte vlákna kukuřice, pokud tam nějaká zůstaly.
- Kukuřici můžete nasypat rovnou do sáčku, vytlačit vzduch a dát do mrazáku. Pokud ale chcete zabránit slepení zrníček je lepší kukuřici rozsypat do tenké vrstvy na tác nebo plech. Dát ho do mrazáku a za hodinu kukuřici sesypat do sáčku. Důležité je, aby to bylo hned po vyndání z mrazáku, kukuřice nesmí stihnout rozmrznout.
Použití:
Na vaření i pečení (polévky, pizza, omáčky…). Není vhodná do čerstvých salátů-recept na mraženou kukuřici vhodnou pro studenou kuchyni se podíváme příště.
Skladování: v mrazáku
Trvanlivost: minimálně 6 měsíců