Moong dál je taková hustá sytá indická polévka. Najdete ho pod různými názvy (mung dál, moong dhal…je to dost matoucí). Dál můžete podávat jako polévku nebo i jako hlavní jídlo. Aby bylo co zakousnout doporučuji upéct indický chléb naan nebo čapatí placky (vypadají jako tortily), které si s tímto jídlem budou rozumět více než české pečivo.

 Hlavní surovinou dálu jsou fazole mungo, které jsou k sehnání v obchodech se zdravou výživou. Já jsem ty svoje koupila v tržnici Sappa, kde je malý krámek s indickými potravinami. Je tak autentický, že na potravinách není nic v češtině 😊. Tak kdyby se vám stalo něco podobného hledejte sáček s malými žlutými kuličkami s názvem mung dal.

 Recept je vegetariánský, místo masa obsahuje mungo fazole. Určitě ho nedělám naposledy, protože i tentokrát mě indická kuchyně nezklamala. Byl to trochu boj vyladit všechno to koření tak, aby byly chutě vyvážené, ale stálo to za to.

Já jsem si zamilovala tento recept, ale žádný recept není daný a tak si ho můžete i vy upravit podle chuti.

SurovinY

  • 900ml vody nebo zeleninového vývaru
  • 150g sušeného mung dalu= fazole mungo 
  • 100g pasírovaných rajčat v konzervě (nebo ve skle)
  • 1 červená chilli paprička (volitelně)
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 2-3 lžíce másla nebo ghí
  • 2 lžíce cukru
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 1 lžička soli
  • ½ lžičky koření garam masala*
  • ¼ lžičky sušeného mletého zázvoru
  • ¼ lžičky mletého chilli (volitelně)
  • ¼ lžičky mleté kurkumy
  • 1/8 lžičky černého pepře

*seženete například v Mark and Spencer nebo specializovaných prodejnách. Také si ho ale můžete vyrobit. Pro recept na domácí koření garam masala klikněte zde: GARAM MASALA

 

Příprava

Na pánvi zahřejte máslo nebo ghí. Opečte na něm cibulku nakrájenou na kostky dozlatova. Přidejte nadrobno pokrájený česnek, sůl, cukr a všechno zbylé koření. Opékejte minutu za stálého míchání (pozor na připálení), aby se pěkně rozvonělo.

Zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem, přidejte propláchnuté fazole a pokrájenou chilli papričku. Přiveďte k varu a vařte doměkka 30 minut.

Podávejte samotné nebo s indickým chlebem naanem či plackami čapatí.