Máte rádi asijskou kuchyni? Mám pro vás další zajímavý recept, na kterém si pochutná celá rodina. Mě a Jardu naprosto nadchnul. Dělala jsem ho minulý týden a pozítří ho budu dělat zase.
Podle názvu by se dalo předpokládat, že se jedná o jídlo mongolské. Ve skutečnosti se jedná o čínsko-americké jídlo. Nejčastěji ho najdete v čínských restauracích ve spojených státech. Existuje v několika podobách – nejznámější je mongolské hovězí, to mám také na seznamu:-).
V čem nás jídlo tak zaujalo? Maso se obalí ve škrobu a upeče dokřupava, poté se smíchá s omáčkou. Nikdy jsem nejedla omáčku ve které by bylo křupavé maso…je to vynikající a taky příjemná změna. Jarda tomu masu říká kuřecí popcorn:-D. Do toho ta pálivá, sladkokyselá omáčka, mňam!
Suroviny:
- 350g kuřecích prsou
- 35g kukuřičného škrobu (1/4 hrnku)
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- Na smažení: 100ml slunečnicového oleje
Na omáčku
- 1 lžíce slunečnicového oleje
- 1 lžička strouhaného zázvoru
- 3 jarní cibulky (pouze bílá část)
- 2 stroužky česneku
- Sušená červená chilli paprička
Dále
- 180ml vody nebo vývaru
- 25g sójové omáčky light (2 a ½ PL)
- 2 lžíce cukru
- 1 lžíce kukuřičného škrobu (8 gramů) s 1 lžící studené vody
- ½ lžičky soli
- Jarní cibulka na ozdobu (zelená část)
Pomůcky: WOK (mám TENTO z Denishenry.cz )
Postup:
Kuřecí maso očistěte a nakrájejte na nudličku. Dejte ho do mísy, přidejte lžíci oleje a postupně vmíchejte všechen kukuřičný škrob (35 gramů).
Do Woku dejte 100ml oleje a zahřejte ho na nejvyšší teplotu.
Maso vložte do rozpáleného oleje. Promíchejte. Kdyby se někde slepilo, ihned tyto kousky od sebe oddělte. Smažte dokřupava (ta je u tohoto receptu velice důležitá). Maso má být pěkně dozlatova a dokřupava upečené. Jen ho nepřipalte, je pak hořké. Škrob na rozdíl od mouky tak netmavne, takže to může mást. Ochutnejte kousek a uvidíte.
Maso dejte na utěrku na nechte okapat. Olej slijte, už ho nebude potřebovat
Nyní Wok zahřejte znovu, tentokrát pouze na střední teplotu.
Do pánve nyní dejte 1 lžíci oleje a lžičku utřeného zázvoru. Krátce promíchejte. Dále přidejte 2 utřené stroužky česneku, sušenou chilli papričku a nakrájenou jarní cibulku – pouze bílou část. Tu zelenou si schovejte na ozdobu.
Tip na zázvor: Nastrouhat zázvor na struhadle není úplně jednoduché a navíc se to struhadlo zrovna snadno nemyje. Já používám jedině třítko na česnek, které jsem objevila u Tescomy. Dá se použít na česnek i zázvor. Pak ho jen opláchnete ve vodě a je čisté. Za mě super vychytávka a ještě si ušetřím mytí struhadla a lisu na česnek:-). Takhle to vypadá
Míchejte 15 sekund a přidejte vroucí vodu- 180ml, dále 2 lžíce krupicového nebo hnědého cukru a 2 minuty povařte.
Dále přidejte 25g sójové omáčky, ½ lžičky soli a lžíci škrobu rozmíchaného ve lžíci studené vody. Omáčka začne okamžitě houstnout.
Vmíchejte opečené maso a nakonec i zelenou část jarní cibulky.
Omáčka by měla být hustá, má obalit maso. Pokud je moc tekutá, tak ji ještě 2 minuty redukujte nebo si rozmíchejte škrob ve vodě a po troškách přidávejte, dokud nebude s konzistencí omáčky spokojení.
Video sestřih z vaření:
Wok
Mám ho nový a jak jste si asi všimli, musela jsem ho hned jít vyzkoušet:-D. Až v něm budu mít něco odvařeno, bude i recenze. Zatím jsem moc spokojená:-).
Tipy na příště: