Rostlinné mléka jsou oblíbená zejména u veganů, ale také i u lidí, kterým kravské mléko nesedí (chuťově nebo ze zdravotních důvodů). Je snadné v obchodě sáhnout po krabici sójového nebo rýžového mléka, ale počítejte s vysokou cenou a často také s vysokým obsahem cukru. Ve většině obchodů lze sehnat jen ty nejznámější (sója, mandle, rýže) nebo pak zajít do zdravé výživy a mít výběr o něco větší. Tak či tak jsem ale zatím nenašla obchod, kde by měli všechny druhy rostlinných mlék což je škoda protože jsou opravdu chutná a velice zdravá. Je tolik druhů, že by to byl dost dlouhý seznam. Mezi méně známé patří i mléko z vlašských ořechů, protože ho v obchodě neseženete je domácí výroba jedinou možností. Výroba spočívá jen v namočení a rozmixování semínek, není to tedy žádná věda. Mléko z vlašských ořechů je výživově hodnotné, velice chutné a hodí se do teplé i studené kuchyně. Přidávám do něj trochu medu se kterým chutná fantasticky, ale pro sladší mléko můžete použít jakékoliv sladidlo (třtinový cukr, agáve, datle…). Kdyby vás zajímaly recepty na další rostlinná mléka dole najdete odkaz na další recepty😊 .
Suroviny
- 750ml vody
- 100g vlašských ořechů (váha bez skořápky)*
- Voda na namočení ořechů
Volitelné:
- Cukr nebo jiné sladidlo podle chuti
*budete potřebovat nemleté ořechy
Příprava
- Vlašské ořechy zalijte vodou a dejte na min. 8 hodin do lednice.
- Druhý den vodu z ořechů vylijte a ořechy krátce propláchněte.
- Ořechy rozmixujte s vodou. Trvá to 1-2 minut a mléko je hotové.
- Mléko přeceďte přes síto nebo sáček na ořechy. Vymačkejte z nich co nejvíce mléka.
- Mléko nechte neslazené nebo podle chuti oslaďte.
Poznámka: mleté ořechy, které vám zbyly nevyhazujte. Přidejte je do müsli k snídani, do koláče nebo jiného receptu
Skladování: v lednici
Trvanlivost: 3-4 dny