Mléko z pražených arašídu je neuvěřitelně chutné a proto na mých stránkách nemohlo chybět. Arašídy získají pražením silnější chuť a mléko z nich chutná úplně jinak než z arašídů nepražených. K výrobě arašídového mléka nebudete žádné mléko potřebovat. Když dáte arašídy s vodou do mixéru změní se voda z průhledné na bílou a tím vytvoříte mléko rostlinné. Rostlinná mléka jsou lehčí a plná zdravý prospěšných látek. Nemusíte se omezovat jen na mléko kravské které má stále stejnou chuť a namísto toho si můžete dopřávat několik desítek druhů rostlinných mlék.

Jelikož se jedná o mléko rostlinné je toto mléko vhodné i pro osoby s alergií na mléko a samozřejmě i vegany. Proto s výrobou arašídového mléka neváhejte a pusťte se do toho!

 

Budete potřebovat:

  • 500-750ml vody
  • 140g arašídů (1 hrnek)*

Volitelně:

  • Cukr, med nebo jiné sladidlo podle chuti

*arašídy se dají v obchodě koupit i pražené. Většinou jsou solené, ale stačí je trochu prosít

 

Příprava:

  1. Použít můžete pražené arašídy nebo si je upražit sami. Pražené arašídy v obchodě jsou často solené, proto je dejte do síta a prosijte. Trochu soli co na nich zůstane nevadí, naopak dodají mléku zajímavou chuť.
  2. V případě syrových loupaných arašídů rozložte arašídy v jedné vrstvě na plech. Vložte do předehřáté trouby na 175 stupňů a pečte 5-7 minut. V půlce pečení arašídy promíchejte. Potřebujeme aby arašídy lehce zhnědly a rozvoněly se. Dávejte pozor ať se nepřipálí, byly by dost hořké. Vyndejte z trouby a nechte před mixováním úplně vychladnout.
  3. Vodu s arašídy mixujte 2-3 minuty (záleží na síle mixéru). Použít můžete i tyčový mixér. Začněte s 500ml vody. Pro slabší arašídovou chuť mléko nařeďte dalším hrnkem vody.
  4. Přeceďte přes jemné sítko a lžící z arašídů vymačkejte zbytek mléka. Také můžete použít plátýnko nebo látkový sáček.
  5. Ochutnejte mléko a podle chuti oslaďte. Pro sladké mléko přidávám 6 lžiček třtinového cukru.
  6. Mléko přelijte do čisté láhve a dejte vychladit do lednice

 

Použití: na koktejly, místo klasického mléka na pečení a do dalších receptů. Výborně chutná jen tak samotné.

 

Skladování: v lednici

Trvanlivost: 3 dny