Kupujete si rostlinná mléka? Pojďme se podívat na to, jak si doma udělat rostlinné mléko, které v obchodě jen tak nekoupíte. Řeč je o arašídovém mléce. Ano, není to mléko v pravém slova smyslu, ale ten název se běžně používá, a proto ho zachovám (snad se na mě nebudete zlobit)😊.

Rostlinná mléka jsou skvělou náhradou pro osoby s intolerancí mléka, vegany apod. Já v nich ale vidím i šanci, jak si odpočinout od stejné chutě kravského mléka. Na výběr je desítky různých rostlinných mlék-nejznámější je asi sójové, mandlové nebo kokosové. Ve skutečnosti je jich mnohem víc jako například makové, sezamové, arašídové, kešu nebo pohankové. Každé má svou typickou chuť, a to je skvělé.

Používám je nejen na samotné pití, ale také na pečení a do různých dezertů. Mohu jim tak dodat jinou i trochu jinou chuť, protože kravské mléko zrovna moc chuti nemá. Ale takové slunečnicové nebo makové? Hned je to o něčem jiném. Arašídové třeba dávám do banánového chlebíku a je to úžasné.

 

Dneska vám ukážu, jak si vyrobit arašídové mléko. Nebude to ale tradiční cestou. Nejčastěji se rostlinná mléka vyrábí tak, že namočíte ořechy, druhý den rozmixujete a pak cedíte skrz síto nebo látkový sáček. Já jsem objevila cestu, která je rychlejší a ve finále mi při výrobě rostlinných mlék ušetří dost času. Pojďme se na to podívat😊.

 

Budete potřebovat:

 

Postup

Začněte polévkovou lžící arašídového másla. Lepší je, když je má pokojovou teplotu, aby se vám lépe nabíralo. Pro sladší chuť přidejte trochu cukru k oslazení nebo ochucení (například vanilkovou pastu).

Potom přidejte hrnek studené vody (250 ml) a rozmixujte. Stačí chviličku a je to. Ochutnejte a pokud chcete chuť výraznější, tak ještě přidejte další lžíci másla. Já to třeba dělám tak, že když to mám na pečení nebo třeba do kaše nebo smoothie, dávám másla méně. Po samotné pití pak dávám více, tedy asi 2 lžíce😊. Přidáním trošky cukru chuť ještě zvýrazníte.

Přelijte do zavírací nádoby anebo rovnou spotřebujte.

Trvanlivost je ale 3-4 dny. Osobně dávám přednost tomu mléko rychle spotřebovat. Dělám si jen tolik, kolik spotřebuji. Většinou střídám různé druhy, takže více než hrnek není potřeba. Po delší době se mléko oddělí. U těch kupovaných ještě přidávají něco, aby mléko drželo pohromadě, ale to já doma dělat nechci. Stačí protřepat a je to😊.

Použití: do smoothies, na pečení, jen tak na pití, do kaší…

 

Mléko neobsahuje lepek ani laktózu, je také veganské

 

Arašídové máslo je základem tohoto mléka. Jak si ho tedy vyrobit?

Výroba arašídového másla:

Tady je video a pod ním máte vše pěkně popsané:-).

Rovnou píšu vyrobit, protože těžko říct, jak by mléko dopadlo z toho kupovaného. Často do másla přidávají další složky, které tam já nedávám. Doma používám jedině máslo z pražených arašídů. Koupím si půlkilovku asi za 40 korun v Lidlu (tam mi chutnají nejvíce) a z toho máslo udělám. Jelikož jsou arašídy i solené, dám je nejdříve do síta a oklepu z nich co nejvíce soli to jde. Do arašídového másla se sůl běžně přidává, hodí se tam, a tak ten zbytek soli vůbec nevadí. Máslo je opravdu vynikající.

 

Pak už jen dám arašídy do mixéru. Musí se ale jednat o mixér nebo robota, který je na výrobu másel určený. V opačném případě by se mohl uvařit. On ten můj má takové pěchovátko. Během mixování sunete ořechy dolů a do 2 minut máte máslo hotové. Když jsem měla klasický mixér, musela jsem pořád zastavovat a stěrkou ořechy posunovat dolů. Trvalo to strašně dlouho a výsledek nikdy nebyl takový. Je to ETA Vitalblend, ale mám dojem že přesně ten můj už asi ani nevyrábí. Mám ho už dost dlouho😊.

Do arašídů také přidám 1 lžíci kokosového oleje. Usnadní to a urychlí proces mixování a máslo je pak takové krémovější. Jestli tam olej ale nechcete, půjde to i bez něj. Mixujte pěkně do hladka na nízký stupeň. Arašídy posouvejte směrem dolů a pokračujte, dokud máslo nebude krásně hladké.

Máslo pak nechám vychladnout (při mixování se trochu zahřeje) a přeliju do sklenic. I když to není úplně nutné, skladuju ho v lednici. Nějakou dobu vydrží i mimo lednici, ale takhle mám jistotu. Trvanlivost v lednici je několik měsíců…to ale u nás nehrozí, mám velkou spotřebu:-D.

 

Když máte máslo vyrobené, máte vlastně i základ pro výrobu arašídového mléka. Já si vždycky udělám několik skleniček různých másel a pak mám několik měsíců klid. Samotné mléko pak trvá udělat do minuty, a to je podstatně rychlejší, než když jsem ho dělala klasickým způsobem.

 

Kdybyste měli nějaké dotazy určitě napište. Ráda vám poradím.