Boloňské špagety jsou večeře, kterou potěšíte celou rodinu. Kdo by taky nemiloval špagety se sýrem a omáčkou. Když jsem byla dítě, patřily mezi má nejoblíbenější jídla a je tomu tak i dodnes. Vždycky, když nevím, co mám udělat, uvařím špagety😊. Protože jsem recept dělám už po několikáté a už vím, kolik čeho dát, namíchala jsem si vlastní kořenící směs. Nemusím se pokaždé se vším vážit, to je prima.
Loni jsem si ve Světě lahví (obchod s lahvemi) nakoupila malé skleněné lahvičky. Jedna stojí okolo 4 korun. Moje kuchyňská linka je plná koření, tak už jsem to chtěla utřídit. Všechno koření jsem do nich přesypala a popsala. Skleniček jsem pro jistotu nakoupila víc a jak se mi teď hodí. Třeba na tuhle směs na špagety. Jen si ji nezapomeňte popsat, ať víte, o co se jedná.
Příprava boloňských špagety bude s touto směsí rychlejší. Jen opečete zeleninu, přidáte maso, pasírovaná rajčata a k nim tento mix. Najdete v něm sušené bylinky (bazalku, rozmarýn, tymián a oregano), cukr i sůl. Tedy to, co omáčce dodá tu výbornou chuť. Možná si časem poměry upravíte, protože každému chutná něco jiného. Přijde mi to šikovné, protože když přijdu domů po dlouhém dni v práci, jsem ráda za cokoliv, co mi ušetří čas.
Suroviny:
- 40g krupicového cukru
- 20g mořské soli
- 1 lžička sušené bazalky
- 1 lžička sušeného oregana
- ½ lžičky sušeného rozmarýnu
- ¼ lžičky mletého černého pepře
Recept na boloňské špagety:
Omáčka:
- 700g pasírovaných rajčat (sehnala jsem je ve skle, byla to přesně jedna lahev)
- 600g mletého hovězího masa (nebo pokud neseženete, stačí i mix hovězího s vepřovým)
- 200g žluté cibule (2 velké)
- 150g mrkve (2 střední mrkve)
- 1 lžíce olivového oleje
- 2 stroužky česneku
Tato omáčka vám vystačí na 2 balení špaget po 500 gramech.
- Sýr na ozdobu (parmezán, eidam…)
Příprava:
Cibuli a mrkev oloupejte a nakrájejte na kostičky. Já jsem použila šikovného pomocníka a trochu si práci ušetřila. Cibuli jsem rozkrojila na čtvrtky a nakrájela v ručním sekáčku. Poté jsem si vzala mrkev, rozkrojila ji na 4 kousky a také nakrájela. Možná by to šlo i najednou, ale já jsem to dělala postupně. Je to rychlejší, než kdybych zeleninu krájela ručně a hlavně si ušetřím slzení. Více o tomto sekáčku najdete: ZDE
Ve velké pánvi (používám WOK) anebo hrnci zahřejte olej. Dejte na něj nakrájenou cibuli a mrkev. Za stálého míchání opečte až zelenina zezlátne. Trvalo to asi 5 minut.
Přidejte mleté maso a utřený česnek. Míchejte po dobu 5 minut, nebo dokud maso nezhnědne.
Nyní přidejte vše ostatní: pasírovaná rajčata a připravenou kořenící směs.
Omáčku zakryjte pokličkou a na vařte na střední teplotu 60 minut. Poté ochutnejte a případně ještě dochuťte.
Podávejte se špagetami nebo jinými těstovinami a ozdobte nastrouhaným sýrem.
Bez lepku: Použijte bezlepkové špagety. Výborné jsou kukuřičné těstoviny.