Chcete si úrodu uchovat i na zimu? Vyberte ovoce a udělejte z nich rolky. Dají se udělat pouze z ovoce nebo je můžete osladit. Při výletu na kole jsme s Jardou našli strom plný krásných meruněk. Byl schovaný na poli. Očividně o něm nikdo nevěděl, jinak by na něm nic nezbylo. Na začátku léta jsem dělala i jahodové rolky, ty jsou také vynikající. Tak jsem si řekla, že udělám meruňkové.

Ovoce budeme sušit v troubě, sušičku tedy nepotřebujete. Za pár hodin budete mít zdravou ovocnou svačinku. Měla jsem je po ruce na horách, když jsme s Jardou chodili po vrcholcích Krkonoš. Člověk chce doplnit energii něčím sladkým, proto jsem byla ráda když jsem je vytáhla z batohu.

Podívejte se jak si tuto ovocnou svačinu pro děti i dospělé udělat:

 

Množství: 1 plech

 

Budete potřebovat:

  • 250g meruněk (pěkně zralých, sladkých)
  • Volitelně: 2-3 lžíce sladidla (třtinový cukr, čekankový sirup)
  • Lžíce citrónové šťávy
  • Pomůcky: velký plech, pečící papír, mixér

*lepší je použít zralé sladké meruňky. Z nezralých jsou rolky hodně kyselé.

Příprava:

  1. Meruňky spolu s cukrem nebo jiným sladidlem rozmixujte na pyré. Většinou přidávám i lžíci citrónové šťávy – meruňky by s ní neměly zhnědnout. Podle potřeby přidejte trochu vody, usnadní to mixování.
  2. Vezměte si velký plech a vyložte ho pečícím papírem.
  3. Pyré vylijte na plech. Je to dávka přesně na jeden velký plech. Dejte na střední rošt a troubu nastavte na 90 stupňů. Sušila jsem na horní i dolní ohřev. Nezapínejte větráček, na povrchu sušení sice urychlí, ale dole bude pyré syrové.
  4. Sušte od 3-5 hodin. Dost záleží na tom, jakou máte troubu. Po 2 hodinách kontrolujte každou hodinu. Správně usušené rolky poznáte tak, že na dotek nelepí. Nesmí být mokré. Stále ale mají být pružné. Když je přesušíte budou tvrdé a při rolování prasknout (ale chuťově budou dobré i tak). Zkontrolujte je i zespoda. Někdy se může stát, že jsou na povrchu suché, ale zespoda tekuté. Pokud se to stane, zapněte jen spodní ohřev. Případně zvyšte teplotu na 100-120 stupňů, od teď je nutné chodit k troubě častěji. Hlídejte je, ať se nepřipálí.
  5. Když je pyré usušené, vytáhněte plech z trouby a nechte vychladnout.
  6. Nůžkami nastříhejte proužky i s pečícím papírem. Papír brání slepení a tak ho tam nechávám.
  7. Každý proužek zatočte a zavažte provázkem.
  8. Zdravá svačinka je hotová. Dobrou chuť

 

Skladování: při pokojové teplotě v uzavřeném obalu

Trvanlivost: několik měsíců.