Chcete si úrodu uchovat i na zimu? Vyberte ovoce a udělejte z nich rolky. Dají se udělat pouze z ovoce nebo je můžete osladit. Při výletu na kole jsme s Jardou našli strom plný krásných meruněk. Byl schovaný na poli. Očividně o něm nikdo nevěděl, jinak by na něm nic nezbylo. Na začátku léta jsem dělala i jahodové rolky, ty jsou také vynikající. Tak jsem si řekla, že udělám meruňkové.
Ovoce budeme sušit v troubě, sušičku tedy nepotřebujete. Za pár hodin budete mít zdravou ovocnou svačinku. Měla jsem je po ruce na horách, když jsme s Jardou chodili po vrcholcích Krkonoš. Člověk chce doplnit energii něčím sladkým, proto jsem byla ráda když jsem je vytáhla z batohu.
Podívejte se jak si tuto ovocnou svačinu pro děti i dospělé udělat:
Množství: 1 plech
Budete potřebovat:
- 250g meruněk (pěkně zralých, sladkých)
- Volitelně: 2-3 lžíce sladidla (třtinový cukr, čekankový sirup)
- Lžíce citrónové šťávy
- Pomůcky: velký plech, pečící papír, mixér
*lepší je použít zralé sladké meruňky. Z nezralých jsou rolky hodně kyselé.
Příprava:
- Meruňky spolu s cukrem nebo jiným sladidlem rozmixujte na pyré. Většinou přidávám i lžíci citrónové šťávy – meruňky by s ní neměly zhnědnout. Podle potřeby přidejte trochu vody, usnadní to mixování.
- Vezměte si velký plech a vyložte ho pečícím papírem.
- Pyré vylijte na plech. Je to dávka přesně na jeden velký plech. Dejte na střední rošt a troubu nastavte na 90 stupňů. Sušila jsem na horní i dolní ohřev. Nezapínejte větráček, na povrchu sušení sice urychlí, ale dole bude pyré syrové.
- Sušte od 3-5 hodin. Dost záleží na tom, jakou máte troubu. Po 2 hodinách kontrolujte každou hodinu. Správně usušené rolky poznáte tak, že na dotek nelepí. Nesmí být mokré. Stále ale mají být pružné. Když je přesušíte budou tvrdé a při rolování prasknout (ale chuťově budou dobré i tak). Zkontrolujte je i zespoda. Někdy se může stát, že jsou na povrchu suché, ale zespoda tekuté. Pokud se to stane, zapněte jen spodní ohřev. Případně zvyšte teplotu na 100-120 stupňů, od teď je nutné chodit k troubě častěji. Hlídejte je, ať se nepřipálí.
- Když je pyré usušené, vytáhněte plech z trouby a nechte vychladnout.
- Nůžkami nastříhejte proužky i s pečícím papírem. Papír brání slepení a tak ho tam nechávám.
- Každý proužek zatočte a zavažte provázkem.
- Zdravá svačinka je hotová. Dobrou chuť
Skladování: při pokojové teplotě v uzavřeném obalu
Trvanlivost: několik měsíců.