Jestli se chcete v těchto vedrech pořádně osvěžit, tak mám přesně něco pro vás.

Melounové hranolky s jahodovou zmrzlinou, tomu nejde odolat. Já jsem se do téhle dobroty totálně zamilovala. Základem je samozřejmě dobrý meloun, bez toho to nepůjde. Ideálně nějaký sladší.

Poslední dobou mi ale přijde, že sehnat dobrý meloun je docela tvrdý oříšek. Většinou se mi vyplatilo vzít menší bez semen. Sice je dražší, ale alespoň ve většině případů chutná dobře. Na ty velké mám prostě smůlu a co jsem tak slyšela, nejsem sama. Určitě to znáte, zkoušíte jeden z tisíce triků z netu, jak poznat dobrý melou-Ťukáte, mačkáte, má žlutou skvrnu nebo ne, je kulatý nebo oválný… nevím, mě to nikdy nepomohlo. Teď už prostě vezmu ten, co mě zaujme na první pohled a nechám to osudu:-D.

 

Možná si říkáte, že je škoda nesníst meloun samotný. Ono ale s tou zmrzlinou je to ještě více osvěžující a ta souhra chutí je prostě dokonalá. Zkuste to a uvidíte😊.

 

Budete potřebovat:

  • Červený meloun, ideálně bez pecek
  • 100 g mražených jahod
  • 100 g neslazeného bílého jogurtu 
  • 2 lžičky cukru
  • Limeta

Veganská verze/ bez laktózy: stačí bílý jogurt vyměnit za rostlinný, například kokosový.

Pro vyšší obsah bílkovin použijte jogurt řecký anebo skyr.

Postup

Meloun nakrájejte na silnější kolečka, odkrojte okraje a nakrájejte na hranolky. Nedělejte je ale úplně tenké, pak se vám bude lámat. Pro tento recept je vhodnější meloun bez pecek. Když jsou tam pecky, tak pak kvůli nim hranolky rádi praskají.

 

Zmrzlina:

Mražené jahody, bílý jogurt a cukr (ten nemusí být, pokud jsou jahody dostatečně sladké) rozmixujte tyčovým mixérem. Získáte lahodnou jahodovou zmrzlinu. Už jí nemusíte dávat do mrazáku, jelikož je už hotová.

Melounové hranolky nandejte na talíř, doprostřed dejte misku se zmrzlinou a nezapomeňte meloun pokapat limetou, krásně to zvýrazní chuť melounu.

 

Teď už si jen stačí vzít hranolku, namočit do zmrzliny a šup do pusy. Kdo by řekl, že to bude taková dobrota?

 

Tipy:

  • Pro tento recept je vhodný meloun bez pecek
  • Hranolky nedělejte moc tenké, aby nepraskaly
  • Jogurt použijte bílý, ideálně selský nebo domácí
  • Pro odlehčenou verzi použijte jogurt se sníženým obsahem tuku
  • Pro verzi bez laktózy použijte jogurt bez laktózy anebo rostlinný
  • Veganskou zmrzlinu vyrobíte rozmixováním mražených jahod s rostlinným jogurtem (použila bych kokosový)
  • Místo cukru je možné použít agáve sirup, erythritol či jiné sladidlo anebo cukr zcela vynechat