Chipsy ze sýrů jsem si zamilovala hned jak jsem je ochutnala. Miluju sýr na všechny způsoby, ale sýrové chipsy jsou ze všech sýrových receptů mé nejoblíbenější. Možná to bude i kvůli jejich rychlé přípravě. Hodí se jako rychlá svačinka, ale i na párty nebo oslavu. Dělám je příteli místo cukroví na Vánoce (sladké moc nemusí) a také na Silvestrovskou oslavu. Během pěti minut zaplníte celý tác křupavými, sýrovými chipsy. K jejich výrobě nepotřebujete žádný olej ani sůl. Stačí vám totiž jen jedna jediná suroviny a tou je právě sýr. Ochutnejte je a neuvěříte, jak z obyčejného eidamu můžete vyrobit něco tak dobrého.
Suroviny
- 100g sýra: eidam, čedar, parmezán (nebo jiný sýr který se dá nastrouhat)
Množství sýra jen orientační a vychází tak na 1 plech. Pro větší množství použijte větší množství sýra. Klidně můžete udělat mix a udělat chipsy z několika druhů sýrů. Každý si bude moc vybrat jestli bude chtít ty z čedaru, eidamu nebo parmezánu (nebo dalších druhů sýra)
Příprava
Pomůcky: plech, pečící papír, struhadlo
- Sýr nastrouhejte najemno
- Plech vyložte pečícím papírem. Díky němu půjdou chipsy sundat úplně bez problémů
- Ze strouhaného sýra vytvořte hromádky asi centimetr vysoké. Nechte mezi nimi odstup, protože po zahřátí se sýr ještě rozteče do stran.
- Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů po dobu 3-5 minut. Chipsy mají být upečené dozlatova, ale ne do hněda. Ty hnědé jsou už pak moc hořké.
Skladování: v lednici v uzavřené nádobě, ale nejlépe chutnají čerstvé
Trvanlivost: 3 dny