Chipsy ze sýrů jsem si zamilovala hned jak jsem je ochutnala. Miluju sýr na všechny způsoby, ale sýrové chipsy jsou ze všech sýrových receptů mé nejoblíbenější. Možná to bude i kvůli jejich rychlé přípravě. Hodí se jako rychlá svačinka, ale i na párty nebo oslavu. Dělám je příteli místo cukroví na Vánoce (sladké moc nemusí) a také na Silvestrovskou oslavu. Během pěti minut zaplníte celý tác křupavými, sýrovými chipsy. K jejich výrobě nepotřebujete žádný olej ani sůl. Stačí vám totiž jen jedna jediná suroviny a tou je právě sýr. Ochutnejte je a neuvěříte, jak z obyčejného eidamu můžete vyrobit něco tak dobrého.

Suroviny

  • 100g sýra: eidam, čedar, parmezán (nebo jiný sýr který se dá nastrouhat)

Množství sýra jen orientační a vychází tak na 1 plech. Pro větší množství použijte větší množství sýra. Klidně můžete udělat mix a udělat chipsy z několika druhů sýrů. Každý si bude moc vybrat jestli bude chtít ty z čedaru, eidamu nebo parmezánu (nebo dalších druhů sýra)

Příprava

Pomůcky: plech, pečící papír, struhadlo

  1. Sýr nastrouhejte najemno
  2. Plech vyložte pečícím papírem. Díky němu půjdou chipsy sundat úplně bez problémů
  3. Ze strouhaného sýra vytvořte hromádky asi centimetr vysoké. Nechte mezi nimi odstup, protože po zahřátí se sýr ještě rozteče do stran.
  4. Pečte v předehřáté troubě na 200 stupňů po dobu 3-5 minut. Chipsy mají být upečené dozlatova, ale ne do hněda. Ty hnědé jsou už pak moc hořké.

 

Skladování: v lednici v uzavřené nádobě, ale nejlépe chutnají čerstvé

Trvanlivost: 3 dny