Meduňkový sirup je skvělý na přípravu limonád a jiných nápojů. Když si ho přidáte do čaje nebo vody, pomůže vám také s uklidněním a nespavostí.
Tento recept je z meduňky nasušené. Měla jsem ještě nasušeno z minulé sklizně, tak jsem sirup připravila z ní.
Suroviny
- 50 g sušené meduňky
- 1 litr převařené studené vody
- 15 g kyseliny citrónové
- 1 citrón i s kůrou – kolečka (100 gramů)
- 400 g cukru
Citrón omyjte a oloupejte. Nechtěla jsem, aby byla šťáva hořká, proto jsem citrón oloupala a nechala pouze vnitřní dužinu.
Meduňku, převařenou vodu, kyselinu citrónovou a kolečka citrónu dejte smíchejte a dejte na 24-48 hodin do lednice.
Poté vymačkejte šťávu.
Získanou šťávu přelijte do hrnce, přidejte cukru a zahřejte do rozpuštění cukru (stačí na 85 stupňů).
Odstavte a přelijte do čisté lahve